Belföld

150 millió forintba kerül a vörösiszap-tározók lefedése

24.hu
24.hu

2012. 07. 19. 10:43

Mintegy 150 millió forintot tesz ki a vörösiszap-tározók lefedésének költsége, a munkálatok a Veszprémi Bányakapitányság folyamatos felügyelete alatt zajlanak.

Bakonyi Zoltán, Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. igazgatója kiemelte: pontos összeget csak a munkálatok befejezése után tudnak majd, jelenleg az átszakadt X-es tárolón dolgoznak. A költségek még emelkedhetnek, és a tározó előírások szerinti lefedése az időjárástól is függ – tette hozzá.

Közlése szerint a kiporzást megakadályozó földborítás elhelyezése különleges odafigyelést igényel, a munkálatokat állandó felsőfokú műszaki felügyelet mellett végzik. A munkagépeknek 20-25 méter magas vörösiszap-rétegen kell közlekedniük, ezért csak a legnagyobb tapasztalattal rendelkező gépkezelők dolgozhatnak a tározókban.

Mint mondta, a menekülési útvonalat minden pillanatban biztosítani kell, mert egy hirtelen zivatar azonnal elmocsarasítja az anyag felszínét, és a gépek megsüllyedhetnek. A biztonsági útvonalakat “faágszerűen” alakították ki, hogy néhány tíz méteren belül minden irányban elérhető legyen egy szürkesalakaljzattal megerősített út – mondta.
A 49 hektáros IX-es tároló teljes területét lefedték, ezen már megindult a spontán növényesedés.

Elmondta, a munkálatok a katasztrófában megsérült X-es tározón akkor gyorsulhatnak fel, amikor már a kazettába száraz iszapot is elhelyezhetnek. A száraz vörösiszap felszínén gyorsabban tudják elteríteni a földet, mint a korábban nedves technológiával lerakott anyagon.
A veszprémi bányakapitány a hétfői ellenőrzése után közölte az MTI-vel, hogy a katasztrófában átszakadt X-es iszaptározó felét lefedte a MAL Zrt., és további 7,5 hektáron mentesítette a területet. Tájékoztatása szerint a tároló még le nem fedett részeinek felületét továbbra is napi rendszerességgel nedvesítik, megakadályozva ezzel a kiporzását. A porszennyezés megszüntetésére május vége óta több határozatban kötelezték a céget.

A zöldhatóság a közeli Lőrintepusztára telepített mérőrendszer segítségével folyamatosan figyeli a levegő porkoncentrációját, ez az állomás adatai szerint jelenleg az egészségügyi határérték alatt van A MAL Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet.

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása szeptemberben kezdődik a Veszprémi Törvényszéken, az elsőrendű vádlott a MAL vezérigazgatója.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.