Gazdaság

6 ezer ember kerülhet utcára Ajkán és környékén

bakonyi-erőmű (bakonyi erőmű zrt., )
bakonyi-erőmű (bakonyi erőmű zrt., )

Végveszélyben a Bakonyi Erőmű Zrt, csaknem 1,5 milliárd forinttal tartozik a cégnek a MAL Zrt. Ha nem fizet, fűtés nélkül maradhat a város.

A Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója a nol.hu-nak elmondta: az iszapkatasztrófa után villámgyorsan újraindították az energiatermelést, hogy a MAL mielőbb működni tudjon. Számos egyeztetésen megígérték, hogy a cég, illetve az annak a működését felügyelő katasztrófavédelem fizet majd érte.

Azt is vállalták, hogy korábbi tartozásaikat is megtérítik, ám egyik sem történt meg, így a MAL jelenleg több mint 1 milliárd 400 millió forinttal adósa az energiaszolgáltatónak. Ha nem történik változás, akkor az erőmű a hónap végétől nem ad gőzt a cégnek, amelynél ez visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő.

Ajka is megsínyli, ha nem jut hozzá kintlévőségeihez a Bakonyi Erőmű Zrt., ugyanis nem lesz pénze az őszi tüzelőanyagra, így a város fűtés nélkül maradhat. Ajka polgármestere, Schwartz Béla szerint ez nem fordulhat elő.

Az is igen súlyos következményekkel járna, ha a MAL kénytelen lenne korlátozni vagy beszüntetni tevékenységét. 6 ezer ember munkája kerülne veszélybe, ami azt jelentené, hogy a vörösiszap-katasztrófát társadalmi katasztrófa követné a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik