Belföld

Hogyan szavazunk 2014-ben?

Mikor szavazhatunk végre az interneten keresztül? Külön nyomtatványt kell majd kitölteni, hogy egyáltalán szavazhassunk? Határon túliként mit kapunk az anyaországtól?

2014-ben már új rendszer szerint választjuk meg az akkor már csupán 199 fős magyar parlament tagjait. Nem kell kétszer “az urnák elé járulnunk”, hiszen csak egy forduló lesz. A határon túliaknak is lesz szavazati lehetőségük, bár még mindig nem egészen tiszta, hogy hogyan.

A külföldön élő magyarok meg önálló konferenciát is megérdemelnének, hiszen egészen hihetetlen, de akár hetedíziglen is örökölhet valaki magyar állampolgárságot, és ha kedve tartja, részt vehet majd a magyar választásokon. Kérdés persze, hogy melyik tuvalui magyar leszármazottnak lesz kedve ezért hosszas papírmunkán átrágni magát, mert az elektronikus szavazási rendszerrel szemben “nagyon magas a bizalmatlanság foka”.

Kell-e majd külön nyomtatványt kitölteni a szavazáshoz?

Kormányoldalon egy ideig szóba került az előzetes regisztrációhoz kötött szavazójog is, mint lehetőség. Ez volt a Political Capital által szervezett “Félúton a választási reform” konferencia egyik legmegfejthetetlenebb feladványa. A meghívott parlamenti képviselők, Karácsony Gergely (LMP), Gulyás Gergely (Fidesz), Salamon László (KDNP), valamint Molnár Zsolt (MSZP) többször is körbejárták a témát, de az nem derült ki, hogy a kormánypártok részéről még mindig létező szándék-e ezt a részletet beültetni a választási eljárásról szóló készülő törvénybe.

László Róbert (PC), Gulyás Gergely (Fidesz), Karácsony Gergely (LMP), Salamon László (KDNP), Molnár Zsolt (MSZP)
Fotó: Bihari Ádám (FN24)

A tavaly decemberben elfogadott új választási törvény többek között a választókerületek új – az ellenzék szerint egyértelműen a kormánypártnak kedvező – felosztását, a parlament új létszámát (199), valamint az egyfordulóra kurtítást tartalmazza. Ugyanakkor a parlament még adós számos, a választási törvénnyel kapcsolatos előírás lefolytatásának jogszabályi rendezésével. Ezek az intézkedések a Gulyás Gergely által “június körülre” (tehát még az idei parlamenti időszakban) megszülető választási eljárásról szóló törvényben szerepelnek majd.

Lehet-e majd E-szavazni?

Feltehetőleg itt derül majd ki az is, amit az LMP-s Karácsony Gergely és a közönség soraiból kérdező Szigetvári Viktor (Haza és Haladás Alapítvány) is igyekezett kiszedni a jelenlévő kormánypárti képviselőkből, lesz-e előzetes regisztráció? Karácsony Gergely szerint egy ilyen előírás jelentősen rontaná a marginális társadalmi csoportok, szegényebb rétegek és a romák szavazói aktivitását. Gulyás Gergő és Salamon László sem voltak éppen az előzetes regisztráció “keresztes lovagjai”, de nem zárták ki, hogy bekerülne a készülő törvénybe, melynek előkészítése Gulyás szerint még el sem kezdődött. László Róbert, a Political Capital választási szakértője, a beszélgetés moderátorának felvetésére, mely szerint a kitűnően működő hazai választói nyilvántartás mellett ennek semmi értelme nem lenne, Gulyás Gergő megjegyezte, hogy az állampolgárok választási tudatosságát, a leadott szavazatuk iránti felelősség mértékét javíthatná egy ilyen szabályozás.

A külföldön élő magyar szavazók kapcsán jött szóba, de a technikai fejlődés nyomán előbb-utóbb mindenkit érintő kérdés az elektronikus szavazás lehetősége. Jelenleg ugyanis a külföldön élő magyarok úgy tudnak szavazni, ha befáradnak az adott országban működő konzulátusra, nagykövetségre, ám a szavazóhelyiség biztosítása, a szavazatok Magyarországra szállítása következtében ez igen drága mulatság, ráadásul nincsen ezzel kapcsolatos limit, hogy hány bejelentkező állampolgárnál kell megadni a szavazás lehetőségét.

Határon túliként nem lehet majd kedvencünk

A határon túli magyarok esetében Gulyás Gergő szerint az volt a legkiegyensúlyozottabb megoldás, hogy legyen szavazati joguk az országos pártlistára, de csak az szavazhasson egyéni jelöltre is, aki rendelkezik magyarországi lakóhellyel. A külföldön élő magyarok esetében elképzelhetőnek tartja ugyanakkor, hogy lehetőség lesz a postai úton leadott voksokra is, de ez még nyitott kérdés. Júniusban sok minden kiderülhet, ha addig elkészül a választási eljárásokról szóló törvény, de az ellenzék a jogszabállyal kapcsolatos konzultációkról valószínűleg hiányozni fog. Karácsony Gergő szerint például azért, “mert amíg Salamon Lászlóval hosszas előkészítő munkát folytattunk a választási törvénnyel kapcsolatban, egy alkalommal bejött Lázár János a bizottsági ülésre, és közölte az ítéletet, így lesz, punktum és 99 százalékban úgy is lett”.

Az ellenzéki képviselők felvetései és a kormánypártiak reakciói alapján tehát valószínűleg 2014-ben még nem az Ügyfélkapun keresztül fogunk X-elni, ha a mi félelmeinkre hivatkozó képviselőkön múlik. Ha határon túliak vagyunk, akkor egyéni jelöltre nem, csak pártlistára adhatunk le szavazatokat, akinek van személyes kedvence, az vegyen lakást az anyaországban. Ha pedig külföldön élünk, de szeretnénk élni szavazati jogunkkal, akkor ennek részleteiről még a törvényhozókat se kérdezzük, ugyanis fogalmuk sincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik