Belföld

MSZP: a Fidesz véget vetne a demokráciának

A szocialisták egyeztetést követelnek a választási előregisztrációról, a Jobbik cenzust akar. Az LMP "ledespotázta" Orbánt,Gyurcsányék pedig úgy vélik, hogy a miniszterelnök fél a népharagtól, ezért változtat a voksolás szabályain.

A Fidesz szokásos kormányzati taktikájának megfelelően ma a sajtón keresztül közölte Magyarországgal, hogy úgy döntöttek, bevezetik a választási előregisztráció intézményét. Persze kitaláltak hozzá egy újabb nyelvi leleményt, feliratkozásnak akarják nevezni az intézményt, de a cél egyértelmű: leszűkíteni a választáson részt vevők körét a lehető legkisebbre, leginkább a Fidesz támogatói körére – olvasható az MSZP közleményében.

A szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt megjegyte: ezek után nem egészen érthető, mire gondolhatott Orbán Viktor tegnap, amikor egy nyilvános rendezvényen úgy fogalmazott: ”Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni.”

Az MSZP határozottan ellenzi a kezdeményezést, és követeli, hogy a kormány azonnal indítson szakmai szervezetek, civil közösségek bevonásával széles körű szakmai vitát, és ezzel egyidejűleg ötpárti parlamenti egyeztetést az őszi ülésszakon benyújtani tervezett választási eljárási törvényről.

A Jobbik cenzust akar

Előzetes regisztráció helyett az alapfokú iskolai végzettséghez kellene kötni a választójogot, hiszen aki írni-olvasni sem tud, nem képes arra sem, hogy felelős döntést hozzon az ország vezetéséről – állítja a Jobbik.

Az előzetes regisztráció nem akadályozza meg azt a csalási gyakorlatot, amely szerint “az írástudatlan, szegényebb, többségében cigány népesség” szavazatait “az elmúlt húsz év pártjai ételért-italért, néhány száz forintért megvásárolják” – olvasható közleményükben.

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz saját hatalmi érdekeit érvényesíti a választójogi szabályok kialakításakor, ahogyan azt az egyéni kerületek határának meghúzásával is tette. Az előzetes regisztráció bevezetésével a korábbi, egyszerű, egyfordulós és költséghatékony választási rendszerről szóló kormánypárti kommunikáció is “megsemmisült”, hiszen így “ugyanúgy kétszer kell elmenni a voksolás céljából”.

Hazugság

Az LMP szerint az előzetes regisztráció bevezetése elfogadhatatlan a demokraták számára. A tervezett rendszer hazugságokon nyugszik. Nincsenek olyan nemzetközi példák, amelyek alátámasztanák a választási feliratkozást.

Az ellenzéki párt politikusa, Karácsony Gergely felhívta Orbán Viktor és Kósa Lajos figyelmét arra, hogy az alaptörvény szerint minden állampolgár egyenlő, ezért mindenkinek a szavazata egyforma súllyal esik latba, demokráciában nem lehet különbséget tenni a választópolgárok között.

Meglátása szerint az előzetes regisztráció nem az első és valószínűleg nem is az utolsó lépés afelé, hogy az „ázsiai despota politikáját követő Orbán Viktor valahogy mégiscsak hatalomban tudjon maradni a választópolgárok akarata ellenére”.

DK: Orbán fél a népharagtól

Orbán tudja, hogy a választásokat mindig a pártok iránt nem elkötelezett, az adott kormányban csalódott választók szavazatai döntik el. Tudja, hogy nekik köszönheti 2010-ben szerzett kétharmados hatalmát. Tudja azt is, hogy az ő támogatottságukat már elvesztette, és nem is szerezheti vissza. Ezért akarja őket távol tartani 2014-ben az urnáktól – fogalmazott közleményében a Demokratikus Koalíció.

A párt annak kapcsán adta közre a véleményét, hogy a miniszterelnök a közrádió péntek reggeli műsorában bejelentette, hogy előzetes regisztrációhoz kötik a részvételt a voksolásokon.

Miután Magyarországon van folyamatos népesség-nyilvántartás, az előzetes regisztrációnak nincs alkotmányos indoka, az nyilvánvalóan alkotmányellenes. Orbán fél a népharagtól, hatalmának elvesztésétől. Mindenkinek, aki híve annak, hogy a magyar nép szabadon dönthessen sorsáról, és európai típusú demokráciában élhessen, össze kell fognia szabadságunk védelmében, az Orbán-rendszer ellen – jegyzi meg a DK.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik