Belföld

Acélszobrok a Dóm téren

Augusztus végéig tekinthetők meg a szegedi Dóm téren a IX. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion című kiállítás.

Amikor a gazdasági válság miatt háttérbe szorul a művészet, akkor örülünk igazán, hogy vannak még olyanok, akik támogatják azt” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Nagy T. Katalin művészettörténész a Dóm téren július 12-től augusztus 31-ig megtekinthető IX. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion nemzetközi fémművészeti alkotótábor műveiből készült acélszobor kiállítást.

Ma már nagyon ritka lehetőség az, hogy a művészek egy gyárban, pontosabban a KÉSZ Csoport kecskeméti acélszerkezet-gyártó telephelyén készíthessék el a műalkotásaikat, ahol minden felszerelés és alapanyag biztosítva van. Ilyen csak Tatabányán és Dunaújvárosban létezett Magyarországon a szocializmus idején.

A kecskeméti KÉSZ Csoport 2004 óta támogatja a kortárs művészeket, a szegedi Dóm téren pedig már harmadjára állítják ki a szobrokat, amiket a 2010-es, 2011-es és a 2012-es alkotótábor darabjaiból válogattak ki. „Tíz-tizenkét művészt hívunk meg minden évben a táborunkba. Mindig ügyelünk arra, hogy a nagy nevek, már elismert szobrászok mellett tehetséges fiatal pályakezdők is lehetőséget kapjanak, valamint egy-két külföldi művészt is szívesen látunk. Nagyon jó kapcsolatban állunk a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, ahonnan kérésünkre évente olyan tehetséges hallgatókat delegálnak a táborba, akik asszisztensként tudnak dolgozni” – nyilatkozta a Szeged24-nek Árvai István, a K-ARTS igazgatója.

A KASZ kiállítás bemutatkozó művészei Baditz Gyula, Buczkó György, Barát Fábián, Park Jang Keun, Majoros Áron Zsolt, Mamikon Yengibarian, Agnes von Uray, Erős Ágost Koppány, Elisabeth Varga és Gilly Tamás.

Buczkó György üvegtervező művész sík lemezekkel dolgozik, szobrait pedig olyan módon teszi átláthatóvá, hogy a mögötte lévő tér is képes legyen beleolvadni a műalkotásba mindig más és más élményt nyújtva a nézelődőnek.

A kiállítás legviccesebb darabja pedig Baditz Gyula Katica című alkotása, amely egy különleges eljárással készült, s a művész elképzeléséhez híven játszótéri kellékként is remekül funkcionálna.

A K-ARTS nem csak tehetsége szobrászoknak nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, de festőket, fotóművészeket és minden más vizuális művészettel foglalkozó alkotókat szívesen várnak a nemzetközi fémművészeti alkotótáborukba.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik