Belföld

Költségvetés: drasztikus idő jön?

Az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere szerint mindenki drasztikus következményekkel szembesülhet az új költségvetéssel.

Az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere tervei szerint pénteken a déli órákban a Parlamentben is szóvá akarja tenni a kormány új költségvetésének hatásait.

A részletekről kérdezve Botka László a Szeged24-nek azt mondta: már tavaly decemberben elszenvedték az önkormányzatok jogfosztásukat azzal, hogy az új önkormányzati törvénnyel elvették a helyi közösségektől a legfontosabb feladatokat: például az egészségügyi intézményeiket, az iskoláikat.

A politikus szerint a mostani új költségvetéssel pedig megtörténhet “a magyar önkormányzatok teljes kirablása”. Ha nem változnak a számok, akkor Szeged például 10 és félmilliárd forinttól esik el: elveszik a saját bevételeit, például a személyi jövedelemadót, az illetékek bevételeit, a gépjárműadó hatvan százalékát, a közoktatási normatívát – sorolta Botka László. A polgármester számításai szerint: ha mindezt összeadjuk, akkor kijön ez a tízmilliárdos összeg. Az elvett feladatokat nézve pedig a pedagógusbéreket, az okmányirodákat és a gyámügyi igazgatást is elviszi az állam, ezek Szeged esetében például hétmilliárd forintnyi költséget jelentenek – folytatta a számolást Botka László. Mindebből az következik, hogy például Szegedtől hárommilliárd forinttal több pénzt vesznek el, mint amennyi feladatot – összegzett a polgármester.

Botka László szerint lényegében ez történik majd az összes önkormányzattal, amely azt jelenti, hogy azok a megmaradó településüzemeltetési feladataikat sem tudják majd ellátni. “Drasztikus áremelés és megszorítás látszik a jövő évi költségvetésben, amelynek egyik vesztesei az önkormányzatok lesznek” – summázott a politikus.

Botka László arra emlékeztetett, hogy az emberek mindennapi életéhez szükséges közszolgáltatásokat, a tömegközlekedéstől kezdve az utcatakarításig és a szociális gondoskodásig mind az önkormányzatok nyújtják. “Tehát ha az önkormányzatokat nehéz helyzetbe hozzák, azt minden ember érezni fogja. Ezzel adóemelésre, és ami még durvább, új adók kivetésére kényszeríti az állam az önkormányzatokat, akkor is ha azok nem akarják” -mondta a poltikus.

A bankokra, a szolgáltatókra kivetett állami különadókra hivatkozva Botka László úgy vélte: mindez “egy bevált kormányzati trükk,” mely azt jelenti, hogy az állam nem közvetlenül vet ki az adókat, hanem közvetve, most az önkormányzatokat használva erre. “Szegeden például jelenleg nincs sem ingatlanadó, sem kommunális adó, de ha így maradnak a költségvetési számok, akkor nem tudom, hogy a már említett hárommilliárdos elvonást miből teremtjük elő” – vélte.

Botka László szerint jellemző a helyzetre, hogy június végén az önkormányzatok még nem tudják, hogy például mi lesz a szociális intézményeikkel, mert semmilyen ezzel kapcsolatos szabályozás még nem készült el. Botka László szerint a közoktatásban is ugyanilyen bizonytalanság van: ahhoz ugyanis, hogy az államosított közoktatás működni is tudjon, legalább húsz kormány- illetve miniszteri rendelet kellene, amiből az elmúlt fél évben egy sem született meg. “Egyelőre csak azt tudjuk, hogy szeptembertől mit kell  tanulni a diákokoknak, de hogy ki tanítja majd őket, kinek mi lesz a felelőssége és ki hogyan finanszírozza mindezt, arról fogalmunk sincsen” – fejezte be részletes elemzését Botka László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik