Belföld

LMP: Orbán alatt is virágzik az őszödi kultúra

A Lehet Más a Politika parlamenti bizottsággal vizsgáltatná a MÁV ügyeit, de feljelentést is fontolgat.

Az ellenzéki párt frakcióvezetője közölte: már hétfőn kezdeményezik egy, a MÁV utóbbi két évben történt ügyeit kivizsgáló parlamenti bizottság felállítását. Jávor Benedek arra reagált, hogy az Index arról írt szombaton: vasúti szakszervezeti vezetők szerint hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hogy a MÁV nem azokat a vonalakat újítja fel, amelyeket kellene.A hírportál “A mocskos, büdös IMF-re kennék a vasútbezárást” címmel közölt cikket a világhálón közzétett videofelvétel alapján.

Mint mondta: az Index által írtak felvetik a büntetőjogi felelősség kérdését is, ezért megfontolják, hogy – megfelelő bizonyítékok esetén – hűtlen kezelés miatt feljelentést tegyenek. A frakcióvezető nyilvánvalónak nevezte, hogy “tovább él az őszödi kultúra Magyarországon, mert a kormány egyik képviselője gyakorlatilag bejelentette, hogy hazudni fog””. Szerinte egy értelmetlen és céltalan leépítési hullámot olyan szervezetekre akarnak ráfogni, amelyeknek ahhoz semmi közük sincs.

Ez az “idd meg és fogd rá a nyuszira tempó Orbán Viktortól szivárog le az államigazgatás alsóbb szintjeire, mert a közelmúltban egy konferencián éppen a miniszterelnök hirdette meg, hogy mást kell kommunikálni kifelé, mint amit ténylegesen cselekedni kívánnak” – fogalmazott a politikus. Jávor Benedek elismerését fejezte ki az ügyet kirobbantó érdekképviseleteknek. Mint mondta, “ilyen az, amikor egy szakszervezet valóban működik”.

Az Index szerint egy pénteki, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a fejlesztési minisztérium képviselői között zajlott,  egyeztetésen a minisztérium képviselője azt állította: nem tudják elérni, hogy ne “más szempontok” érvényesüljenek a döntéseknél. A minisztérium sem hiszi, hogy a kormányzati nyilatkozatokban szereplő 8 milliárdos megtakarítás elérhető a vonatok ritkításával, lesznek vonalbezárások, csak meg kell várni, hogy legyen mire, például az IMF-re fogni a döntést.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az eset kapcsán közölte, hogy az elhangzott nyilatkozat nem NFM-alkalmazottól származik. Minden alapot nélkülöz, kizárólag a nyilatkozó magánvéleményét tartalmazza, nem tükrözi a szaktárca vezetőinek, így Völner Pál és Fónagy János államtitkárok szakmai álláspontját. A reagálás kapcsán az Index közölte: a minisztériumnak abban igaza van, hogy az egyeztetésen részt vevő szakértő bár a menetrendi kérdésekben hivatalosan is a tárca képviselője, közvetlenül nem a minisztérium alkalmazottja. A szakértő a tárca egyik háttérintézményében, a Közlekedéstudományi Intézetben dolgozik, amely a minisztérium irányítása alatt áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik