Belföld

Ez lehet a MÁV őszödi beszéde?

mozdony(210x140)(1).jpg (máv, vasút, mozdony, )
mozdony(210x140)(1).jpg (máv, vasút, mozdony, )

Az érdekvédők szerint a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hogy a társaság nem azokat a vonalakat újítja fel, amelyeket kellene, viszont olyan helyen dolgoznak, ahol arra semmi szükség.

Pénteken egyeztetést tartottak a magyar vasút jövőjéről és a vasúttal kapcsolatos kormányzati stratégiáról és egy új menetrendi struktúráról. A megbeszélésen a vasutas szakszervezet és a fejlesztési tárca képviselői is részt vettek, a tanácskozás egy részéről egy videó is felkerült a netre.

Az egyeztetésen minisztérium képviselője is azt állítja, egyes felújítások kapcsán nem tudják elérni, hogy a praktikus szempontok érvényesüljenek a döntéseknél – adta hírül az index. A szakszervezeti vezetők szerint ez felveti a hűtlen kezelés gyanúját, a tárca képviselője ezt nem cáfolja, de úgy véli, ez nem minisztériumi kompetencia.

Ugyanő emellett elárulja: a tárca sem hiszi, hogy a kormányzati nyilatkozatokban szereplő 8 milliárdos megtakarítás elérhető a vonatok ritkításával, lesznek vonalbezárások, csak meg kell várni, hogy legyen mire, például az IMF-re fogni a döntést.

Elhatárolódás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elhatárolódott „annak a nyilatkozatnak a tartalmától és stílusától, amely a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete által az interneten közzétett, rejtett kamerával készült felvételen hallható. Az elhangzott nyilatkozat nem NFM alkalmazottól származik.”

Az index ugyanakkor megjegyzi: a szakértő menetrendi kérdésekben hivatalosan is a tárca képviselője, még akkor is, ha közvetlenül nem a minisztérium alkalmazottja. Egyébként a tárca egyik háttérintézményében, a Közlekedéstudomány Intézetben dolgozik, ami a minisztérium irányítása alatt áll.

MSZP: leváltás és vizsgálat kell

A szocialisták a szaktárca vezetőinek leváltását követelik, valamint vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a minisztériumnál és a MÁV-nál folyó gyanús, a hűtlen kezelésre utaló ügyek kivizsgálására – közölte Lukács Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik