Belföld

A gyerekekre nem sajnáljuk a pénzt

Magyarországon a lakosság mintegy negyede adományoz valamilyen formában rendszeresen jótékony cél érdekében, többségük a gyermekeket támogatja - írta a Népszava pénteken, a GfK csoport nemzetközi felmérését ismertetve.

A magyar válaszadók közül minden második azt mondta, azért nem adományoz, mert nem engedheti meg magának.

A The Wall Street Journal Europe megbízásából végzett felmérés szerint a németek a legkevésbé adakozók: csak egyötödük adományoz évente pénzt jótékony ügyekre, míg Európában és az Egyesült Államokban átlagosan 35 százalék teszi ezt. A hollandok, a britek és a svédek különösen bőkezűek. Ugyanakkor 5 százalék azok aránya Németországban, akik nem pénzt, hanem szabadidejük egy részét áldozzák jó ügyek támogatására, és ez az arány némiképp magasabb, mint más országokban. Magyarországon a lakosság 27 százaléka áldoz karitatív célokra, ebből 25 százalék pénzt, 2 százalék pénzt és időt is.

A legtöbb támogatást Európában a gyermekjótékonysági szervezetek kapják: a megkérdezettek közel 40 százaléka jelezte, hogy gyermekeket segítő projekteket támogat. Ezt a humanitárius segélyprojektek és az egészségügyi kutatások követik. Közép- és Kelet-Európában négyből három válaszadó gyermekeket támogat, Magyarországon ez az arány 64 százalék.

A felmérés szerint kevés azon európaiak száma, akik 500 eurónál többet adnak jótékony célokra. Magyarországon a rendszeres adományozók 85 százaléka 100-200 euró között adományoz, és mindössze 1 százalékuk áldoz 201 és 400 euró közötti összeget jótékony célra – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik