bkv
Belföld

25 ezret fizethet egy mobilozó buszsofőr

Összesen 46 olyan eset van, amelyre hivatkozva a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mint megrendelő kötbért szabhat ki a BKV-val szemben.

A BKV-figyelő blogon megjelent lista szerint ötezer forintot kisebb szabályszegésekért róhat ki bizonyítás után a BKK, egyebek mellett a járművezetők zenehallgatása vagy az utasításokban előírt kommunikáción túli beszélgetés miatt, de a formaruha viselésével kapcsolatos szabályok megszegése is kötbérezést vonhat maga után.

Tízezer forint kötbért állapíthat meg a BKK például akkor, ha a járművön félrevezetőek vagy hiányosak az utastájékoztató eszközök, nem működik a légkondicionáló berendezés, a vezető az elsőajtós járatokon nem ellenőrzi a jegyeket, bérleteket, illetve a végállomásokról 1 perccel később, az állomásokra és a végállomásra 3 perccel később érkezik meg a jármű. Huszonötezer forint kötbér szabható ki, ha a kiadott operatív utasítást a járművezető indokolatlanul megtagadja, szabályellenesen használja vezetés közben a mobiltelefonját, piros lámpán haladt át, vagy ha olyan járművet adnak forgalomba, amely balesetveszélyes és a BKV az észrevételt követő 5 napon belül nem hárítja el a hibát.

Ötvenezer forint kötbér fizetésére kötelezheti a BKK a BKV-t akkor, ha a járművezető a megengedett sebességhatárt több mint 50 százalékban átlépte, nem jelenti a járművel történt balesetet, vagy ha a BKV nem készíti és küldi el időre az előírt havi, negyedéves, éves jelentéseket.

A BKK és a BKV között május 1-jén lépett hatályba az új közszolgáltatási szerződés, amely tartalmazza a bonus/malus, illetve a kötbér rendszerének bevezetését. E szerint a kötbér összege 5 ezer és 50 ezer forint között lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik