Belföld

Az MTA-ra mutogat a Greenpeace

A környezetvédelmi szervezet szerint nekik adnak igazat az MTA kutatói az almásfüzitői vörösiszap-tározók veszélyességével kapcsolatban.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Földrajztudományi Intézetének kutatói szerint is súlyos veszélyt jelentenek az almásfüzitői vörösiszap-tározók, a földrengésveszélyes területen álló gátak megbízhatatlanok – közölte az akadémia egy közelmúltban kiadott tanulmánykötetére hivatkozva a Greenpeace kedden az MTI-vel.

A környezetvédő szervezet tájékoztatása szerint az MTA Földrajztudományi Intézete a közelmúltban mutatta be a Katasztrófák Tanulságai – Stratégiai jellegű természetföldrajzi kutatások című kötetét, amelynek előszavát – mint kiemelték – Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) igazgatója írta.

“A tanulmánykötet az almásfüzitői vörösiszap-tározókon kialakított hulladéklerakó veszélyességéről pontról-pontra alátámasztja a Greenpeace állításait” – olvasható a közleményben.

“Elképesztő, hogy Budapest ivóvízbázisa fölött egy nyilvánvalóan súlyos toxikus veszélyt jelentő létesítmény hosszú évek óta üzemelhet. Különösen elfogadhatatlan, hogy a hatóságok ezt gyakran önmaguknak is ellentmondva támogatják, fedezik” – idézi a közlemény Vay Mártont, a Greenpeace szóvivőjét.

Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője szerint – mivel számos szaktekintély mellett immár az MTA is bemutatta a tározók kiemelt kockázatát – a környezetvédelmi hatóságnak is kötelessége fellépni a környezetet károsító tevékenység ellen.

Mint emlékeztettek, a Greenpeace idén januárban kezdeményezett az Európai Uniónál jogsértési eljárást a tározók ügyében, amelynek alapján az Európai Bizottság már bekérte a dokumentumokat a magyar hatóságoktól. A nemzetközi környezetvédő szervezet a napokban bejelentette az ICPDR-nak, a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottságnak a Dunát jelentősen veszélyeztető létesítménnyel kapcsolatos észrevételeit.

A közlemény szó szerint idézi az MTA kutatóinak megállapításait az almásfüzitői tározókkal kapcsolatban, amelyek szerint a megfelelő műszaki védelem nélkül épült lerakókból a szennyezett vizek komolyabb akadály nélkül keverednek a talajvízzel és jutnak a Dunába.

A Greenpeace azt is hangsúlyozza: a különböző ártéri üledékekből felépülő felszín, a tározók átázó gátjai és a felszín közeli talajvíztől és az árvizektől képlékennyé váló vörösiszap veszélyeket hordozhat magában a tározók gátjainak állékonyságára nézve. Utalnak arra is, hogy a Komárom-Móri övezet Magyarország leginkább földrengésveszélyes területe.

Az MTI a közleménnyel kapcsolatban megkereste az OKF-et és a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkárságát. A katasztrófavédelem a kompetencia hiányára hivatkozva elutasította a reagálást. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkársága egyelőre nem reagált a Greenpeace közleményére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik