Belföld

Szivárog a veszélyes anyagokkal teli lerakó

24.hu
24.hu

2012. 01. 18. 16:16

A Greenpeace szerint az almásfüzitői vörösiszap-tározó szabálytalanul működik és veszélyt jelent a Dunára nézve, és így Budapest ivóvízkészletére is.

Korábban a témában:

A Greenpeace levélben kérte Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét, hogy tiltsa el a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t az almásfüzitői VII-vörösiszap-tározón végzett szabálytalan, környezetkárosító tevékenységtől – közölte a zöldszervezet szerdán az MTI-vel.
A Greenpeace tájékoztatott arról, hogy jogi szakvéleményt kért Bándi Gyula egyetemi tanártól, akinek megállapítása szerint a tevékenységet engedélyező határozat több szempontból megalapozatlan és jogellenes.
A jogi szakvélemény szerint az engedély nem tisztázza megfelelően, hogy az Almásfüzitőn folyó tevékenység hogyan felel meg a hulladékkeverés feltételeinek, hiszen az Európai Unióban, így Magyarországon is alapvetően tilos a hulladékok hígítása, hacsak az nem része feltétlenül a hasznosításnak – írja közleményében a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet közlése szerint az engedély abban is téves jogi minősítést tartalmaz, hogy a tevékenység a maga egészében nem értelmezhető komposztálással történő hasznosításnak, hanem részben ártalmatlanításnak. A hatósági határozat jogsértő azért is, mert a hasznosításra adott engedélyben meg sem kísérelte meghatározni a lehetséges mennyiségi arányokat, aminek hiányában nehéz azt feltételezni, hogy a hatóság minden tekintetben tisztában lenne a technológiával, illetve a folyamatokkal.

A tározó a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, a „Duna és ártere” elnevezésű Natura 2000 terület közvetlen határvonalán található. A szakvélemény szerint súlyos jogsértést követett el a hatóság, amikor nem vizsgálta meg a tevékenységnek a területre vonatkozó lehetséges hatásait – mutat rá a Greenpeace.
A közleményben Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője kiemelte: mivel számos dokumentum és mérés, illetve a Természetvédelmi Felügyelőség határozatai is azt bizonyítják, hogy a veszélyes anyagokkal teli lerakó szivárog, ezért a jogi szabálytalanságok ismeretében már nem halogatható tovább az üzem leállítása. Az ügynek nagy súlyt ad, hogy a Budapest ivóvízbázisát is jelentő Duna árterében működik a szabálytalan és veszélyes létesítmény – hangsúlyozza közleményében a Greenpeace.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.