Belföld

Szivárog a veszélyes anyagokkal teli lerakó

A Greenpeace szerint az almásfüzitői vörösiszap-tározó szabálytalanul működik és veszélyt jelent a Dunára nézve, és így Budapest ivóvízkészletére is.

A Greenpeace levélben kérte Varga Zs. Andrást, a legfőbb ügyész helyettesét, hogy tiltsa el a Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t az almásfüzitői VII-vörösiszap-tározón végzett szabálytalan, környezetkárosító tevékenységtől – közölte a zöldszervezet szerdán az MTI-vel.
A Greenpeace tájékoztatott arról, hogy jogi szakvéleményt kért Bándi Gyula egyetemi tanártól, akinek megállapítása szerint a tevékenységet engedélyező határozat több szempontból megalapozatlan és jogellenes.
A jogi szakvélemény szerint az engedély nem tisztázza megfelelően, hogy az Almásfüzitőn folyó tevékenység hogyan felel meg a hulladékkeverés feltételeinek, hiszen az Európai Unióban, így Magyarországon is alapvetően tilos a hulladékok hígítása, hacsak az nem része feltétlenül a hasznosításnak – írja közleményében a Greenpeace.

A környezetvédő szervezet közlése szerint az engedély abban is téves jogi minősítést tartalmaz, hogy a tevékenység a maga egészében nem értelmezhető komposztálással történő hasznosításnak, hanem részben ártalmatlanításnak. A hatósági határozat jogsértő azért is, mert a hasznosításra adott engedélyben meg sem kísérelte meghatározni a lehetséges mennyiségi arányokat, aminek hiányában nehéz azt feltételezni, hogy a hatóság minden tekintetben tisztában lenne a technológiával, illetve a folyamatokkal.

A tározó a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén, a „Duna és ártere” elnevezésű Natura 2000 terület közvetlen határvonalán található. A szakvélemény szerint súlyos jogsértést követett el a hatóság, amikor nem vizsgálta meg a tevékenységnek a területre vonatkozó lehetséges hatásait – mutat rá a Greenpeace.
A közleményben Simon Gergely, a Greenpeace közép-kelet-európai vegyianyag-szakértője kiemelte: mivel számos dokumentum és mérés, illetve a Természetvédelmi Felügyelőség határozatai is azt bizonyítják, hogy a veszélyes anyagokkal teli lerakó szivárog, ezért a jogi szabálytalanságok ismeretében már nem halogatható tovább az üzem leállítása. Az ügynek nagy súlyt ad, hogy a Budapest ivóvízbázisát is jelentő Duna árterében működik a szabálytalan és veszélyes létesítmény – hangsúlyozza közleményében a Greenpeace.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik