Belföld

A Greenpeace az EB-ig ment az almásfüzitői ügyben

Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace az almásfüzitői vörösiszap-tározó miatt, beadványát a sajtó nyilvánossága előtt adta át az EU budapesti képviseletén szerdán. Átadta a dokumentumait a tározó lefedését végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. is az unió képviseletének.

A környezetvédők szerint európai jogszabályokat sért a tatai cég engedélye, míg a vállalat a maga dokumentumaival ezt igyekszik cáfolni.
Ambrus Dániel, az EU-képviselet politikai osztályvezetője mindkét anyag átvétele után közölte: az Európai Bizottság megfelelő időn belül válaszolni fog az érintetteknek.
A tatai cég 1986 óta dolgozik a helyszínen, eddig hat tározót teljesen lefedett, míg a hetediket kétharmadrészt borította be.

A Greenpeace szót emelt a lefedésre használt veszélyes anyagok ellen, illetve kifogásolta, hogy a lerakott vörösiszapból kioldódó szennyeződés mértéke és összetétele nem kellően ismert. A szervezet szerint a Dunát és a környező Natura 2000 területet is szennyezés veszélyezteti. Miután a környezetvédelmi hatóság nem ismerte el a Greenpeace megállapításait, illetve nem tette meg a kért lépéseket, a szervezet az EB-hez fordult.
A beadványok átadását követően sajtótájékoztatót tartott a Tatai Környezetvédelmi Zrt., amelyen megjelentek a Greenpeace vezetői, aktivistái is. A cég szerint az ellenük irányuló bejelentés valójában Magyarország feljelentése a bizottságnál, mivel az cégeket nem, csak országokat vizsgálhat.
A Tatai Környezetvédelmi Zrt.-t a 2010. októberi kolontári vörösiszap-katasztrófa óta húsz alkalommal tucatnyi hatóság vizsgálta, de mindent rendben talált – hangsúlyozta Farkas Béla igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik