Belföld

Meghekkelték a Greenpeace-t

Mindenki szakértőkre hivatkozik az újabb vörösiszapügyben. Mi leültettük őket egy asztalhoz.

Hónapok óta háborúzik a Greenpace és a Tatai Környezetvédelmi Zrt. A környezetvédők állítják, hogy a cég egyik almásfüzitői vörösiszap tározója szivárog, és súlyosan szennyezi a környezetet. A Zrt ezt cáfolja, sőt, meglátásuk szerint nemhogy nem szennyezik a környezetet, de a területükön lévő talajvíz szennyezettsége az elmúlt években folyamatosan csökkent, és az eredeti koszt sem ők rakták bele. Igazán eldönthetetlenné az teszi történetet, hogy mindenki mérésekre és laboreredményekre hivatkozik.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Viktor segíts!

A Greenpeace még októberben tartott egy sajtótájékoztatót, ahol egy osztrák hulladékkezelési szakértő úgy vélte, “a vörösiszap-tározó lent szivárog, fent porzik, ismeretlen kockázatú szerves és szervetlen anyagok keverékének lerakása folyik a területen, továbbá fennáll a gátszakadás veszélye is”. Megkérték Orbán Viktort, cselekedjen.

De a cég sem késlekedett a válasszal. “A Tatai Környezetvédelmi Zrt. a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően, minden előírást megtartva működik az almásfüzitői vörösiszap tározó pormentesítésekor. A Greenpeace sajtótájékoztatóján tevékenységünkkel kapcsolatban hamis információkat közöltek a sajtó képviselőivel, illetve valós tényeket hamis színben tüntettek fel”.


Fotó: Halász Nóra

Akkor Európa

Az indulatok azóta sem csillapodtak. Ma európai jogsértési eljárás megindítását kezdeményezte a Greenpeace az almásfüzitői vörösiszap-tározókban folyó hulladéklerakás miatt. A környezetvédők az Európai Unió budapesti irodájában átadták az összes szakértői és jogi információt tartalmazó mappát Ambrus Dánielnek, a Képviselet politikai osztályvezetőjének. Az Európa Pont bejáratánál a szokásos, soha le nem bomló műanyag ruhában álltak a Greenpeace-aktivisták.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. sem tétovázott. Ilyen gyorsan talán még egyetlen környezetkárosítással megvádolt cég sem reagált, mint ők. Csinos kis ellenperformanszot kerekítettek a meglepett zöldek köré. A zöld, szintén műanyagkabátos ellentüntetők, mondhatni, elvitték a show-t. Aztán, ha már úgyis ott volt a Képviselet politikai osztályvezetője, gyorsan ők is átadtak egy nagy paksamétát neki, igazolandó, hogy Almásfüzitőn minden rendben van.


Fotó: Halász Nóra

Ellenperformance

Miközben rendőrök igazoltatták a cég munkatársait, egy közeli kávézóban Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója rövid kémiaórát tartott az érdeklődő sajtómunkásoknak. A jobb fajtából, kísérlet is volt. Farkas úr összekevert némi sósavat és nátrium hidroxidot, majd látványosan megitta. Kortyolgatás közben magasztalta saját vállalatát, és a megdöbbent, a szokatlan reggeli koktél hatását leső újságírók torkán közben észrevétlenül tolták le saját tíz pontjukat, mely bizonyítja, nincs baj Almásfüzítőn.

Ha a hegy nem megy

Ezt a Greenpeace sem nézhette tétlenül. Hirtelen heves vita robbant ki az érintettek között a szakmai kérdésekről. Az FN24 azon kérdésére, hogy ha így tudnak vitatkozni, akkor eddig miért nem ültek le egymással, mindenki a másikra mutogatott. Felkínáltuk: megoldjuk, itt a ragyogó alkalom, sajtó előtt, egy asztal, szakmai vita. Hátha kiderül, kinek higgyünk. Cseszregi Róbert, a cég szóvivője azonban kedvesen, de határozottan figyelmeztetett mindenkit, hogy most nem ez a téma. Szomorúak lettünk.


Fotó: Hír24

A remény

Mikor Farkas Béla koktéljának minden cseppje elfogyott, és láthatóan szervezete jól viselte a kísérletet, és mikor az összes greenpeace-es kérdés elhangzott, elindultunk haza. Azonban gyanút fogtunk. A fenti rossz minőségű képen látszik, hogy a két ellenérdekelt fél mégis leült egy asztalhoz. Beszélgettek. Van remény. Hogy szennyez-e a cég, azt pedig vizsgálhatja az Európai Unió.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik