Belföld

Isten tűzoltójának napja

Koppán Viktor
Koppán Viktor

2012. 05. 04. 09:07

Május 4., Szent Flórián, a tűzoltók, a tüzes mesterségek védőszentjének ünnepe. A tűzoltók napja alkalmából tartott állománygyűlést a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 3-án, csütörtökön Székesfehérváron. Az ünnepségen részt vett dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, a társ fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, valamint igazgatóságunk személyi állománya.

Az állománygyűlésen Farkas-Bozsik Gábor tű. százados, a megyei tűzoltósági főfelügyelőség kiemelt főreferense ünnepi beszédében felidézte Szent Flórián életét. Mint fogalmazott: „Flórián sorsközösséget vállalt 40 kereszténnyel, akiket hitük miatt a tömlőc mélyére vetettek. Flórián a kegyetlen korbácsolás ellenére sem volt hajlandó megtagadni a hitét.” Hozzátette: ”Ismerjük fel a Szent Flórián által vallott hit és a hivatásunk közös vonásait: állhatatosság, emberség, hagyományok tisztelete, és mindenekfelett a szolgálat.

“Farkas-Bozsik Gábor tű. százados ezt követően a tűzoltó bajtársakhoz szólt: „A szirénázó fecskendőben pillantásokból is értjük egymást. A káreset helyszínén, ahol fejetetejére állt a világ és a rosszabbik arcát mutatja, mi pillanatok alatt rendet vágunk. Soha nem felejtjük el azt a mindent betöltő boldogító érzést, amikor egy bajba jutott ember hálásan pillant felénk. De nem feledjük, nem tudjuk feledni azt a tragédiát sem, amikor egy embertársunk szemében örökre kihuny a fény. Tüzet oltók, köszöntelek benneteket!”

Majd a tűzmegelőzés, az iparbiztonság, a polgári védelem, valamint a humán, a gazdaság és a műszaki szakterületen dolgozó kollégákat köszöntötte:
„Azonban a bajt meglehet, és meg is kell előznünk. Bajtársaim, akik a tudásotokat és tapasztalatotokat felhasználva, a paragrafusokat képzeletbeli lándzsátok hegyére tűzve véditek az életet. Megelőzős kollégáim, köszöntelek benneteket is!
Jóléti társadalmunkban számtalan természetes és mesterségesen előállított kemikáliát használunk. Azért, hogy ezek a szerek ellenőrzött körülmények között maradjanak, bajtársaim a poros út szélén ellenőriznek, vasúti sínek talpfái között bukdácsolnak, csúszós hajófedélzetre kapaszkodnak fel. Bajtársaim, akik az ipar biztonságára felügyeletek, köszöntelek benneteket is!
Sajnos a baj nem mindig számolható fel rövid idő alatt. A tragédia első pillanataiból felocsúdva embertársaim napokig, sőt, akár hetekig is segítségre szorulnak. A polgári védelem területén szolgáló bajtársaim a szükségben zászlót bontanak, köszöntelek benneteket is!
Mindahány szakterület, hogyan is végezhetné el feladatait, ha nem lenne mögöttük a hátország. Az árnyékban robotoló bajtársaim a humán, a gazdaság és a műszaki területekről, köszöntelek benneteket is!”

Az ünnepség kinevezések átadásával folytatódott. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó zászlóssá nevezte ki Birkás Tímeát, az igazgatóság ruházati segédelőadóját, Egerszegi Andreát, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség bicskei irodájának referensét, Holló Gabriellát, az igazgatóság oktatási referensét, Kovács Gergelyt, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség móri irodájának referensét, Rácz Nikolettet, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség humán referensét, Sebestyén Péternét, a hivatal panaszügyi referensét, és Szabó Dórát, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság referensét. A kinevezéseket Magosi Lajos tű. alezredes, igazgató adta át.

László Zoltán, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. Igazgatási és Ellenőrzési Ágazat igazgatója dicséretben és jutalomban részesítette Sudár Mihály tű. törzsőrmestert, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományából a körzetükben végzett tűzvédelmi tevékenységének elismeréseként. A rendezvényen a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.