Belföld

Isten tűzoltójának napja

Május 4., Szent Flórián, a tűzoltók, a tüzes mesterségek védőszentjének ünnepe. A tűzoltók napja alkalmából tartott állománygyűlést a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 3-án, csütörtökön Székesfehérváron. Az ünnepségen részt vett dr. Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Pleizer Lajos, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke, a társ fegyveres és rendvédelmi szervek vezetői, valamint igazgatóságunk személyi állománya.

Az állománygyűlésen Farkas-Bozsik Gábor tű. százados, a megyei tűzoltósági főfelügyelőség kiemelt főreferense ünnepi beszédében felidézte Szent Flórián életét. Mint fogalmazott: „Flórián sorsközösséget vállalt 40 kereszténnyel, akiket hitük miatt a tömlőc mélyére vetettek. Flórián a kegyetlen korbácsolás ellenére sem volt hajlandó megtagadni a hitét.” Hozzátette: ”Ismerjük fel a Szent Flórián által vallott hit és a hivatásunk közös vonásait: állhatatosság, emberség, hagyományok tisztelete, és mindenekfelett a szolgálat.

“Farkas-Bozsik Gábor tű. százados ezt követően a tűzoltó bajtársakhoz szólt: „A szirénázó fecskendőben pillantásokból is értjük egymást. A káreset helyszínén, ahol fejetetejére állt a világ és a rosszabbik arcát mutatja, mi pillanatok alatt rendet vágunk. Soha nem felejtjük el azt a mindent betöltő boldogító érzést, amikor egy bajba jutott ember hálásan pillant felénk. De nem feledjük, nem tudjuk feledni azt a tragédiát sem, amikor egy embertársunk szemében örökre kihuny a fény. Tüzet oltók, köszöntelek benneteket!”

Majd a tűzmegelőzés, az iparbiztonság, a polgári védelem, valamint a humán, a gazdaság és a műszaki szakterületen dolgozó kollégákat köszöntötte:
„Azonban a bajt meglehet, és meg is kell előznünk. Bajtársaim, akik a tudásotokat és tapasztalatotokat felhasználva, a paragrafusokat képzeletbeli lándzsátok hegyére tűzve véditek az életet. Megelőzős kollégáim, köszöntelek benneteket is!
Jóléti társadalmunkban számtalan természetes és mesterségesen előállított kemikáliát használunk. Azért, hogy ezek a szerek ellenőrzött körülmények között maradjanak, bajtársaim a poros út szélén ellenőriznek, vasúti sínek talpfái között bukdácsolnak, csúszós hajófedélzetre kapaszkodnak fel. Bajtársaim, akik az ipar biztonságára felügyeletek, köszöntelek benneteket is!
Sajnos a baj nem mindig számolható fel rövid idő alatt. A tragédia első pillanataiból felocsúdva embertársaim napokig, sőt, akár hetekig is segítségre szorulnak. A polgári védelem területén szolgáló bajtársaim a szükségben zászlót bontanak, köszöntelek benneteket is!
Mindahány szakterület, hogyan is végezhetné el feladatait, ha nem lenne mögöttük a hátország. Az árnyékban robotoló bajtársaim a humán, a gazdaság és a műszaki területekről, köszöntelek benneteket is!”

Az ünnepség kinevezések átadásával folytatódott. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó zászlóssá nevezte ki Birkás Tímeát, az igazgatóság ruházati segédelőadóját, Egerszegi Andreát, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség bicskei irodájának referensét, Holló Gabriellát, az igazgatóság oktatási referensét, Kovács Gergelyt, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség móri irodájának referensét, Rácz Nikolettet, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség humán referensét, Sebestyén Péternét, a hivatal panaszügyi referensét, és Szabó Dórát, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság referensét. A kinevezéseket Magosi Lajos tű. alezredes, igazgató adta át.

László Zoltán, a Mezőfalvi Mezőgazdasági Zrt. Igazgatási és Ellenőrzési Ágazat igazgatója dicséretben és jutalomban részesítette Sudár Mihály tű. törzsőrmestert, a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományából a körzetükben végzett tűzvédelmi tevékenységének elismeréseként. A rendezvényen a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik