Belföld

Hulladéklerakókat számolnak fel Sopron környékén

Tizenhárom településen, 2,6 milliárd forintból rekultiválnak nem működő szemétlerakó helyeket.

Az elkövetkezendő napokban tizenkettő Sopron környéki településen kezdődhet el az ottani, önkormányzati, állami tulajdonban lévő, de már nem működő hulladéklerakók rekultivációja. Kedden, a soproni városvezetés, a térségi polgármesterek, szakemberek, a kivitelező Közgép Zrt. illetékesének és újságírók jelenlétében fogtak hozzá a munkának a Harkai úti lerakóban.

A projekt során Fertőd térségében három, Fertőújlakon, Sarródon és Répceszemerén egy-egy lerakót számolnak fel. A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az Új Széchenyi Terv pályázatán 2,6 milliárd forintot nyert el erre a célra.

A már említett Harkai úti telep rézsűfelületeit véglegesen lezárják, a hulladékot áthalmozzák, majd szigetelő réteg kerül rá. Így a csapadékvíz nem oldódhat ki, ezáltal a szennyezőanyagok sem kerülhetnek a környezetbe. Az utolsó, humuszos felső fedőréteg és a füvesítés arra szolgál, hogy a lerakó belesimuljon a tájba – olvasható a kisalfold.hu hírportálon.

A munkálatok során több mint 123 ezer köbméter hulladékot helyeznek át. A rendezett területen 38 ezer négyzetméternyi felületet füvesítenek majd.

Végleges, helyben történő rekultiváció lesz Fertődön, Fertőendréden, Nagycenken, valamint Sopronkövesden. Kapuváron és Pusztacsaládon úgynevezett passzív hidraulikus védelem épül. Ez azt jelenti, hogy a lerakókat gyakorlatilag becsomagolják. A hulladék helyben marad, de a területet vízzáró fal veszi körül.

Minden településen biológiai rekultiváció is lesz, mivel az érintett területek nagymértékben hozzájárulhatnak a roncsolt táj eltüntetéséhez, a biológiai élettér helyreállításához.

„A célunk az volt, hogy a vizet, az egészséges környezetet szennyező lerakókat teljes mértékben felszámoljuk – mondta el Mágel Ágost, a 39 települést tömörítő hulladékgazdálkodási társulás elnöke. – Az elkövetkezendő egy évben bevarrják a tájsebeket, felszedik a föld alatti „szemétaknákat”. Ezáltal a jövő fiatalsága már egészségesebb környezetben élhet. Nagy mérföldkő a mai. Ám a munkával korántsem állhatunk le. A nagytérségi hulladékprojekt is jól halad. A Csérre tervezett lerakó megépítésére már kiírásra került a közbeszerzési pályázat. Úgy tervezzük, hogy jövő ilyenkor már mehet a próbaüzem.”

A kérdésre, amely szerint a cséri lerakó megnyitásáig hátralévő időben hová kerül majd a hulladék, Mágel Ágost így válaszolt: „A Harkai úti telep rendelkezik a szükséges engedélyekkel, továbbá a most működő kazetta már az uniós előírásoknak megfelelően épült meg. Így ezt a kedden elindult rekultiváció nem érinti. A cséri lerakó működésének megkezdéséig továbbra is a Harkai útra kerül Sopron szemete. Sőt, még ennél is több. Egyes Fertő-parti települések jelezték, hogy a mostani szolgáltatójukkal nem hosszabbítják meg a lejáró szerződésüket.”

Az bizonyos, az embereket a szelektív gyűjtésre kell ösztönözni. Így a családok kisebb kukákat használhatnak, hiszen kevesebb, újra nem hasznosítható szemét kerül ki tőlük. Minden egyes településen megfelelő módon lesz majd kialakítva a szelektív gyűjtősziget, továbbá magas színvonalon kell megoldani az elszállítást, biztosítani a kapcsolódó szolgáltatásokat, mint például a lomtalanítást – tette hozzá Mágel Ágost.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mindez mekkora többlet terhet jelent majd a lakosságot, hiszen a kétmilliárd forintos önerőt kötvény kibocsátásából fedezi a társulás.

Az bizonyosnak tűnik, hogy a hulladékelszállítási díjat Sopron idén nem szeretné tovább emelni – tudatta Mágel Ágost. A terveink szerint, 2013-től minden egyes, társult településen azonos lesz a fizetendő összeg. Ennek mértékét a társulás tanácsa határozza majd meg. Döntés még nem született.

(fotó: kisalfold.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik