Belföld

Néha értetlenségig fajuló vita a fehérvári testület ülésén

Nagy Zoltán

2012. 04. 26. 14:09

Huszonkét nyilvános és hat zárt napirendet tárgyalt ma meg Székesfehérvár Közgyűlése, ahol a személyeskedő hangsúly sem volt idegen a képviselőktől.

Az állattartás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására tett javaslat már önmagában is vitát váltott ki a testület tagjai között. Elsősorban a különböző életkörülmények között élő választási kerületek képviseletei ütköztek meg, így más elvet vallottak, akik lakótelepeket képviseltek és mást, akik kertes, esetleg gazdálkodó területet.
A vita akörül folyt, hogy szükség van-e állattartási övezetekre, illetve jó-e az, ha az önkormányzat szabályozza, mennyi és milyen állat tartható egy-egy ingatlanon. A javaslat alapján két övezetre osztották Székesfehérvár lakott területét: az I. állattartási övezet, ahol csak kedvtelésből tartott állatokat lehet majd tartani; II. övezet lesz, ahol a haszonállatok tartását szabályozzák. A javaslat alapján a kis méretű haszonállatok tartását csak korlátozott mértékben szabályoznák, de ez alól kivételt jelentenek majd nyulak és galambok, illetve a vegyes baromfi tartása, melyek tartása engedélyköteles lesz.

Dr. Bóka ViktorDr. Bóka Viktor jegyző megpróbálta lehűteni a kedélyeket azzal, hogy elmondta: a sertésólak is alkalmazhatók a továbbiakban, amíg azok „természetes elhasználódása” engedi. Szigli István feketehegyi képviselő reagálására a jegyző kijelentette, hogy bármilyen szomszédi bejelentés alapján nem szüntetnek meg automatikusan állattartásra vonatkozó engedélyeket, illetve az állattartás tevékenységét.

Az adósság visszafizetésére irányuló kötvény kibocsátásának tervezete, valamint a város vagyonáról és a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló rendelet módosítása már túllépte egyes politikusok türelmi küszöbét. E témák körében parázs, időnként az értetlenséget súroló vita alakult ki.

Mező Balázs jobbikos képviselő felszólalásában kijelentette, hogy a Jobbik helyi szervezete nem örül a hulladékgazdálkodási cég (Depónia Kft.) visszavásárlásának, illetve annak módjának. A képviselő szerint bőven lehet spórolni például olyan tervezett beruházások napirendről történő levételéről, mint a parkolási rendszer felújítása.

Reakciójában a polgármester megdöbbenésének adott hangot, miszerint a Jobbik éppen az önkormányzati tulajdon ellen lobbizik, s ezzel a vad privatizációnak szeretne teret engedni. Cser-Palkovics András kijelentette: a mi célunk az, hogy a köz tulajdona, az önkormányzat vagyona erősödjön, s ezzel lehetőségünk legyen arra, hogy kedvezőbben befolyásoljuk a város lakóinak életminőségét, ellentétben ezek szerint a helyi Jobbikkal.

Márton Roland szocialista képviselő a kötvénykibocsájtási tervezetre az előterjesztő és Szigli István által ismételten előcitált panelprogramot igyekezett védeni. Mint mondta 20 ezer ember életkörülményein javítottak 2007-2008 időszakában, mivel csökkent a lakók fűtési költsége, szerinte évi 100 ezer forinttal. Mint Márton Roland kifejtette, a fideszes városvezetés megijedt a saját kormánya gazdasági intézkedéseitől, s ezért a kötvénykibocsájtással egy előrehozott hitelfelvételt kezdeményez, ami nem indokolt a szocialista képviselő szerint.

Cser-Palkovics András polgármester kategorikusan kijelentette: nem a panelprogrammal volt a baj, hanem a szocialisták hitelfelvételének mértékével, és annak visszafizetési ütemezésével, amit már erre a ciklusra hagytak rá.

Mező Balázs e témában a hitelfelvétel újabb módját kritizálta, és kifejtette: nem lett volna szabad annyi pénzt juttatni a magántőkének városi cégek visszavásárlására.

Égi Tamás gazdasági kérdésekért felelős alpolgármester Márton Rolandnak válaszolva leszögezte: mi nem valamilyen saját panelprogramot finanszírozunk, hanem azt, amit önök csináltak évekkel ezelőtt, méghozzá úgy, hogy mi a saját erőnket is bekalkuláljuk évi 1,2 milliárd forint értékben.

Mező Balázsnak elmondta az alpolgármester, ha ilyen tanácsadókkal dolgozik, abból komoly problémák lesznek, ugyanis ellehetetlenítik a közgyűlés munkáját.

Cser-Palkovics András polgármester azzal zárta le a vitát, hogy reméli nem a hangulatkeltés a leghangsúlyosabb. Mi a nyilvánosságnak, a nyilvánosság előtt készítettük el az előterjesztést a város érdekeit figyelembe véve. Csak bízni tudok abban, hogy a Jobbik annak idején nem ilyenek, a város érdekeinek figyelembevétele miatt zárta kis soraiból korábbi vezetőjét – hangsúlyozta a polgármester.

A testület végül 1 ellenszavazat ellenében elfogadta az előterjesztést.

A Depónia Hulladékkezelő és Településtisztasági Kft. 2012. évi üzleti tervének elfogadására tett javaslat ismét felkavarta a rövid időre állni látszó vizet. Az előterjesztésben szó volt arról, hogy a hulladékkezelő vállalat 211 millió forint adózás utáni nyereséget könyvelhetett el a 2011-es esztendőre, miután a város 480 millió forint értékben megvette a korábban privatizált Depónia 49%-át.

Mező Balázs jobbikos képviselő azt hangsúlyozta, hogy a kedvezőnek tűnő vásárlásban nem számolták bele azokat a beruházásokat, amiket most kell majd kifizetni. Ráadásul kérdőre vonta az önkormányzat vezetőit, mi szükség van újabb milliós autó és géppark vásárlására.

A polgármester válaszában fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mivel a város saját tulajdona lett a Depónia Kft., így tulajdonosként költenünk kell rá, mint bármely más cégünkre.

Égi Tamás alpolgármester a Mező Balázs-féle észrevételhez megjegyezte: tavaly még egy kukáskocsink sem volt, mert minden vagyon egy amerikai offshore cég tulajdona volt. Nehéz lenne hulladékkezelésről beszélni eszközök nélkül – jegyezte meg Égi Tamás.

Juhász László városatya, a Válasz Egyesület képviseletében áthelyezte egy kicsit a figyelem hangsúlyát: jobb lenne ha azt is észre venné mindenki, milyen egészségügyre vonatkozó támogatási elképzelések szerepelnek a Depónia Kft. idei esztendejének terveiben, és végre integrálódik egy nagy vállalat a város életében.

 

Knizse Gyula szocialista képviselő érdemesnek tartotta a hulladékgazdálkodó cég tavalyi nyereségét a figyelem központjába állítani. Ettől kezdve viszont elvárásaink lesznek a jövővel kapcsolatban – emelte ki. Knizse Gyula kitért rá: ismerve az új hulladékgazdálkodási törvényt, szerencsésebb lett volna most megvásárolni a céget, hiszen pillanatnyilag sokkal kedvezőbb lehetett volna az ár.

Égi Tamás alpolgármester azzal zárta a témát, hogy felhívta a figyelmet arra, hogy a Depónia Kft. az országos átlag feléért szolgáltat Székesfehérváron, de ezt csak akkor tudja megtartani, ha gondoskodik a vállalatok hulladékszállításának fejlesztésével, erősítésével.

Végül a közgyűlés Steigerwald Tibor ügyvezető előterjesztését húsz igen és egy tartózkodás mellett elfogadta.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.