Belföld

Vagyonokat költenek cigire a kamaszok

Az iskolában dohányoznak a legtöbbet a fiatalok, akik nagy része otthon sem titkolja szenvedélyét. Átlagosan 8000 forint felett költenek cigarettára havonta.

Egy közel 100, dohányos fiatal megkérdezésével végzett kutatás eredményei szerint majdnem 70 százalékos azok aránya, akik naponta gyújtanak cigarettára, és közel 30 százalékuk több mint 10 szálat szív el ennyi idő alatt – írja a Szinapszis Kft. felméréséről a hvg.hu.


Fotó: Kummer János

A legfeljebb 20 éves válaszadók napi gyakorisággal átlagosan 8 szál cigarettára gyújtanak rá. A dohányzás helyét tekintve szinte kivétel nélkül mindenki megjelölte az iskolát, de sokan gyújtanak rá utcán, szabadtéren (76 százalék) is. A megkérdezettek családi hátterét tekintve 10-ből 7 fiatal esetében valamelyik családtag is él e káros szenvedéllyel, jelentős többségüknél a szülő is dohányzik. A fiatalok 60 százaléka ugyanakkor állítja, dohányzási szokásairól otthon az édesapa és/vagy édesanya is tud.

A fiatalok 80 százaléka maga vásárolja meg a cigarettát, döntő többségüktől csak nagyon ritkán kérik el a szükséges személyigazolványt. A kitöltők egy hónapban átlagosan 6400 forintot költenek cigarettára, 18 év alatt ez az összeg átlagosan 5 ezer, míg 17 év felett 8 400 forint körül alakul. A fiatalok 70 százaléka szüleitől kapott pénzből veszi meg a cigit.

Arról, hogy a cigaretta mennyire veszélyes, itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik