Üzleti tippek

Cigistop: kockás füzettel védekezhetnek a vendéglátósok

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2012. 04. 21. 15:45

Ha a vendég felszólításra sem hagyja abba a dohányzást, akkor jön az A4-es lap, kockás füzet vagy a diktafon.

Korábban a témában:

Sör és cigi a füstös kiskocsmában. Ez az, ami áprilistól már elképzelhetetlen. Aki mégis rágyújt a „közforgalmú intézmények zárt légterű helyiségeiben”, az 50 ezer forintig büntethető. A vendéglátós még többet kockáztat ezzel, hiszen intézmények esetében a felső plafon 2,5 millió forint. A törvény szerint a cégek a bírságot akkor kerülhetik el, ha igazolni tudják, hogy felszólították a renitens vendégeket a dohányzás befejezésére, vagy arra, hogy hagyják el a helyiséget, és a szabad levegőn folytassák a cigarettázást. Igen ám, de hogyan lehet igazolni, hogy megtörtént a felszólítás? Mi történik, ha néhány perccel később betoppannak az ellenőrök? A pultosnak, kocsmárosnak, pincérnek érthetően nem lehet az a feladata – és joga sincs hozzá -, hogy az asztalnál ülőket igazoltassa.

Mikor lehet 2,5 millió forint a bírság?
A legszigorúbb büntetést akkor szabhatják ki, ha az ellenőrzött egység – intézmény – többszöri felszólításra, az utóellenőrzések hatására sem tanúsít jogkövető magatartást, illetve a szabálysértés elkövetésével folyamatosan mások egészségét veszélyezteti.

„Az ötös asztalnál egy középkorú férfi rágyújtott”

Ezzel a példával magyarázta Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos, hogy a dátummal, időponttal együtt mit is kell feljegyeznie a felszolgálóknak, pultosoknak. Lehet erre külön saját formanyomtatványt készíteni, de megteszi a kockás füzet és a diktafonos felvétel is. A lényeg, hogy igazolható, és később visszakereshető legyen, hogy a felszólítás ellenére melyik asztalnál folytatták a dohányzást.

Szabó Enikő szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendéglátósok ismerik a jogszabályt, és élnek ezzel a lehetőséggel, ami érthető is, hiszen ez a saját védelmüket szolgálja. Szerinte idegenkedés azért sincs a „lepapírozástól”, mert ezek a cégek több olyan dokumentumot is vezetnek, ami kötelező a számukra. Ilyenek például az élelmiszerbiztonsági nyomtatványok.

“Mindentől 5 méterre”
Az egyik humorista így összegezte a cigistop szabályozását. Ettől természetesen jóval árnyaltabb a kép. Az általános sorvezető, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyek bejárataitól öt méterre lehet rágyújtani. Ahol viszont egymást érik a kávézók, sörözők, éttermek, és ráadásul még a járda is keskeny, ott közvetlenül a bejárat előtt is lehet dohányozni. Erre jó példa lehet a budapesti Ráday utca. Ha szeretne utána olvasni a cigistopnak, akkor az antsz.hu oldalon a Nemdohányzók védelméről szóló törvény közérthető, rövid kivonatát is megtalálja.

Otthoni munka és a cigistop – pontosít az ÁNTSZ

Korábban arról számoltunk be, hogy otthoni munka esetén a lakás is munkahelynek számít, így a törvény alapján ott sem lehet rágyújtani. Ezt nyilatkozta még a türelmi időszak idején az FN24-nek Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője, aki hozzátette, hogy természetesen ennek az ellenőrzése rengeteg kérdést vet fel, és a törvényi szabályozás sokkal inkább a nagy létszámú cégekre koncentrál.

Mindezt a helyettes országos tiszti főorvos úgy pontosította, hogy magánlakásban bármikor rá lehet gyújtani. Így például akkor, ha valaki egyedül végez otthoni munkát (távmunkát). Azonban ha alkalmazott is dolgozik ugyanabban a lakásban, akkor már más a helyzet: ekkor már értelemszerűen a munkahelyi szabályozás vonatkozik a lakásra.

Szabó Enikő azt is elmondta, hogy összességében kedvezőek a tapasztalataik a cégeknél. A 10-es rangsorban a munkahelyek a 9. helyen állnak, ami azt jelenti, hogy alig találtak hiányosságokat, így a legtöbb esetben a társaságok kitették a figyelmeztető táblákat, és betartják a szabályokat, sőt arra is számos példa van, hogy a vállalkozást nemdohányzó munkahellyé nyilvánították. Ez a dohányzási tilalom mondhatni felsőfoka, hiszen ekkor már az udvaron sem lehetséges a dohányzás.

Top 10

A türelmi időszakban, 2012. január és március vége között végzett ellenőrzéseknél a legtöbb problémát a börtönökben találták.

1. Büntetés-végrehajtási intézmény
2. Közterület
3. Pszichiátriai intézet
4. Szórakoztató, vendéglátó-ipari egység
5. Közforgalmú intézmény
6. Közösségi közlekedési eszköz
7. Szálloda
8. Közoktatási, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény
9. Munkahelyek
10. Egészségügyi szolgáltató

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Cropped image of young couple is lying on bed. Close up of male and female feet. Loving couple is lying on bed under blanket covered by small red paper hearts. Saint Valentines Day.

Minden, amitől jobb lehet a szex

Budapest, 2017. július 29.
A későbbi második helyezett Hosszú Katinka a női 200 méteres hátúszás döntője előtt a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 29-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.