Belföld

Tavaszi virágosztásra készülnek Kapuváron

Egynyáriak egy napon át: helyi összefogással, önköltségen.Ez az a kapuvári összefogás, amely immár hagyományt teremtett a rábaközi kisvárosban: évről évre így virágoztatják fel balkonaikat.

A Kapuvári Kertészet termálvízen alapuló kertészetének vezetője Szűcs Kálmán és a város összefogásának eredményeként idén is virágdíszbe öltözik a rábaközi kisváros.
A virágos, gondozott környezet önmagában nem vonz turistákat, ámminden, idegenforgalmáról nevezetes település törekszik arra, hogy szemetés lelket gyönyörködtető köztereivel, virágágyásaival is emléket hagyjon a hozzájuk látogató vendégekben – vallja Szűcs Kálmán, a Kapuvári Kertészet vezetője. Ezért is támogatta nagy örömmel a Kapukom kft. arra irányuló kezdeményezését, hogy helyben termelt virágokkal virágozzák fel a városi balkonokat, ablakokat. „Remélem a tavalyinál is több portát sikerül így feldíszítenünk” – mondja Németh D. László, ötletgazda, a városüzemeltetőcég vezetője. Hozzáteszi: különös értéke számára az akciónak, hogy kapuvári kertészetből kapuvári ablakokba kerülnek az egynyáriak.

A gondozott környezet, szép parkok iránti igény mindannyiunkban meg van,csak gyakran a pénz kevés hozzá” – hangsúlyozza Hámori György a kisvárospolgármestere. – „A helyi összefogás erejét bizonyítja, hogy a virágosztáshozszükséges palántákat jóval a piaci ár alatt, önköltségen tudjuk továbbadnia városlakóknak, akiktől cserébe azt kérjük, házaik, lakásaik ablakaiban mutassák meg, milyen gondos virágkertészek a kapuváriak.”

Az akció tavalyi sikere mellett az igényeknek megfelelően idén már nem csakegyféle virágot osztanak, hanem kedvükre válogathatnak különféle muskátlik,petúniák között a virágot kedvelők. Sőt, a kapuvári kertészet idén speciális,a rábaközi klímára szabott, tápanyagokban dús virágföldet is kikever erre azalkalomra, ami egyben garanciája annak, hogy a növények késő őszig díszei legyenek a portáknak, balkonoknak.

Április 21-én, szombaton 9 órától összesen tízezer tő egynyári palántát vásárolhatnak a Hany Istók Kerékpároscentrum szomszédságában a kapuváriak. A kis palántákat tízes, a nagyobb növények hat darabos packbankínálják, jócskán a piaci ár alatt. A futó és álló muskátlik, szimpla- és dupla-virágzásúak, petúniák többféle színben és méretben, és a speciális kapuvári virágföld, melyet erre az alkalomra kevernek Szűcs Kálmán kertészetéből valók. Ez az a kapuvári összefogás, amely immár hagyományt teremtett a rábaközi kisvárosban.

 

A Szép Kert Szép Környezet mozgalom vezetője a rábaközi kisvárosban Csapó András, a Kapukom főkertésze: „A palántákat helyben nevelték, ha úgy tetszik ők is „kapuváriak”, tehát ismerik a helyi klímát. Évről évre többen nevezikbe virágos portájukat a versenyre, így azt remélem, az idei mezőnyben szép számmal lesznek díjazott piros muskátlis, petúniás balkonok, előkertek is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik