Belföld

Félmilliárdos beruházás kezdődött Kapuváron


Felújítják a kapuvári városközpontot, méghozzá a természeti és történelmi értékek megőrzésével. Az ünnepélyes nyitórendezvényre ma került sor a tízezres rábaközi kisvárosban.

A beruházás környezetrendezési, környezetalakítási munkálatai során közintézmények és közterületek felújítására, kerékpárutak és parkolók kialakítására kerül sor. Ennek keretében a műemléki épületben helyet foglaló Városháza külső megújítása mellett cserélik a nyílászáróit és liftet is építenek. A Fő téren 35 ezer négyzetméter területen új zöldfelületeket alakítanak ki, a Rábaközi Művelődési Központ épületét korszerűsítik, a Szent Anna templom külső (falazati) felújítását és a piactér környezetének rendezését is elvégzik. Akadálymentesítik a temetőt és a kiszolgáló épületeit átalakítják.Kapuvár a városközpont megújítása projekt keretében pályázatot hirdetett mini-projektek támogatására helyi, a településen bejegyzett székhellyel rendelkező non-profit szervezetek részére. A felhívásra érkezett 22 civil-pályázat mindegyike támogatásban részesült, összesen 15 125 000 Ft értékben.A projekt Támogatási Szerződését 2011. októberében írták alá, ezután kezdődhetett meg a kivitelezői munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás. A kivitelezői szerződés március 7-én köttetett, a nyertes Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt.-vel. A befejezési határideje 2012. december 30. A ZÁÉV Zrt. nettó 422 millió forintért végzi el a teljes városbelső rekonstrukciót. A kivitelezés részleteit, várható ütemezését tegnap lakossági fórum keretében ismerhette meg a kapuvári lakosság.

 

A városközpont felújítási munkálataihoz Kapuvár összességében bruttó 526 és fél millió forintot nyert el a Nyugat-Dunántúli Regionális Operatív Program keretein belül. A beruházás elszámolható költsége meghaladja a 664 millió forintot, melyhez a támogatási összegen kívüli önrészt Kapuvár biztosítja saját forrásaiból. A projekt egyik első lépéseként 2012. március 23-án ünnepélyes nyitórendezvény keretén belül időkapszulát helyeztek el a Városháza falában. A kapszulában kordokumentumok mellett helyet kapott a beruházásról szóló képviselőtestületi határozat, és a Támogatási Szerződés másolata is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik