bollermaj-fesztival(1024x768).png ()
Belföld

Orbánról neveznék el a böllérmájukat a kapuváriak

Viselje "feltalálója" nevét a böllérmáj - vetette fel a kapuvári különlegességnek szentelt fesztivál megnyitóján, szombaton Németh Csóka Gábor, a rábaközi város alpolgármestere. A miniszterelnök személyes üdvözletét küldte.

Beszédében azt javasolta: minél több helyi vendéglő vegye fel étlapjára és tartsa kínálatában az ételt, mégpedig – Orbán József vendéglős, “a böllérmáj nagymesterének” emléke előtt tisztelegve – Orbán-féle böllérmáj néven.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője, a böllérmáj megalkotójának unokája az eseményen – Orbán Viktor személyes üdvözletének tolmácsolása mellett – arról beszélt, a fesztivál nagyapja előtti tisztelgés is, “de elsősorban annak szól, hogy finom az étel, jó a böllérmáj”.

Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezték meg Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét. A fesztiválon 3-5 fős csapatok indultak.

A feladat a városban egykor működő, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján fél évszázaddal ezelőtt feltűnt étel, a böllérmáj elkészítése. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kell a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás fogást. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítanak a szervezők.


A böllérmáj készítéséhez “veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele – épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna -, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát” – ekként adta meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.
” Akét trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre.”

Ajánlott videó