Belföld

A kormányt meglepte a háziorvosok ultimátuma

A szaktárca képviselője nem érti a fenyegetést, szerinte a háziorvosok sem maradtak ki a bérrendezésből.

Az egészségügyi államtitkárság meglepetéssel fogadta a háziorvosok ultimátumát. Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – Fakoosz – szombaton mórahalmi kongresszusán a háziorvosi és házi gyermekorvosi dolgozók érdekében “sztrájkbizottságot” hozott létre. Mivel azonban az alapellátásban dolgozók nem sztrájkolhatnak, „a jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítják a kötelezően elégséges szolgáltatást”, de a „sztrájkkészültséget” fenntartják, amíg a kórházi egészségügyi dolgozók béremelésével azonos időben, mértékben nem emelkednek az alapellátásban dolgozók jövedelmei is.

A Fakoosz szombati kongresszusán az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki az MTI-nek azt mondta, értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést – tette hozzá – mert Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit, hogy az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.

Beneda Attila szerint a háziorvosok „ultimátuma” indokolatlan, hiszen mint fogalmazott: „szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből”. Mint mondta: jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek és folyamatosan tesznek az érdekükben. Ráadásul – mutatott rá a kabinetfőnök – miután a háziorvosi teljesítményfinanszírozás alapjául szolgáló mutatószámok körét bővítették legkorábban, a háziorvosok voltak az elsők, akiknek több pénz jutott a rendszerben. Ezen mutatószámok körét a közelmúltban pedig ismét bővítették – tette hozzá.

Ezen felül csak a közelmúltban 10 milliárdos nagyságrendű források kerültek az alapellátásba. Az államtitkárság továbbra is kiemelten foglalkozik az alapellátással, ennek megfelelően tovább keresik a források bővítésének lehetőségeit is – mondta Beneda Attila.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) Mórahalmon ülésező közgyűlése szombaton állami uzsorának nevezte a háziorvosi díjazást, amely az Alaptörvény mellett uniós jogot is sért. A háziorvosi díjazásra vonatkozó törvények, rendeletek rendszere módot ad arra, hogy az állam a háziorvosok helyzetének kihasználásával uzsoraszerződést kössön.

Az Egészségbiztosítási Pénztár az alulfinanszírozott díjazás révén arra szorítja a háziorvosokat, hogy vagy saját erőforrásaik terhére vállalják át a praxis működtetési költségeinek egy részét, vagy hagyjanak fel az alapellátással. A hozzáférés lehetősége különösen a hátrányos térségekben redukálódik, amely folyamat a területi egyenlőtlenségek, a társadalmi esélykülönbségek növekedésének, a hátrányos körülmények között élők betegségi/halálozási mutatóinak romlásához vezet.

Ezért az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – FAKOOSZ Közgyűlése kötelezi elnökét, hogy a a 43/1999. (III. 3.) kormányrendelet Alaptörvénybe ütközését megállapítandó, forduljon az alapvető jogok biztosán keresztül az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió hatáskörrel rendelkező szervezeteihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik