Belföld

Az orvosok szerint beteg a rendszer

Fenntartja a "sztrájkkészültséget" a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) Mórahalmon ülésező közgyűlése szombaton állami uzsorának nevezte a háziorvosi díjazást, amely az Alaptörvény mellett uniós jogot is sért.  A háziorvosi díjazásra vonatkozó törvények, rendeletek rendszere módot ad arra, hogy az állam a háziorvosok helyzetének kihasználásával uzsoraszerződést kössön.

Az Egészségbiztosítási Pénztár az alulfinanszírozott díjazás révén arra szorítja a háziorvosokat, hogy vagy saját erőforrásaik terhére vállalják át a praxis működtetési költségeinek egy részét, vagy hagyjanak fel az alapellátással. A hozzáférés lehetősége különösen a hátrányos térségekben redukálódik, amely folyamat a területi egyenlőtlenségek, a társadalmi esélykülönbségek növekedésének, a hátrányos körülmények között élők betegségi/halálozási mutatóinak romlásához vezet.

Ezért az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – FAKOOSZ Közgyűlése kötelezi elnökét, hogy a a 43/1999. (III. 3.) kormányrendelet Alaptörvénybe ütközését megállapítandó, forduljon az alapvető jogok biztosán keresztül az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió hatáskörrel rendelkező szervezeteihez.

Selmeczi Kamill, a szervezet elnöke azt mondta: a háziorvosok vállalkozók és munkaadók egyszerre, jogi értelemben nem sztrájkolhatnak, de ha nem érnek el haladást a kormányzattal folytatott tárgyaláson, “végső esetben, utolsó lépésként” ezzel az eszközzel is számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik