Belföld

Döntött a nép: a Túró Rudi a hungarikum!

Nem a tokaji aszú, nem a pálinka, de még csak nem is Schmitt Pál sajátos dolgozatírási módszere hungarikum. Több mint húszezer Hír24-olvasó szerint erre a címre egyedül a Túró Rudi pályázhat. Pedig, ha tudnák, hogy – mint minden fontos dolog az életben – a Túró Rudi is Keletről érkezett!

Mivel népünk bölcs vezetői hiányosnak találták az Echte Magyar Termékek Rendszerét (EMTR), vagyis azt, hogy mi és miért minősüljön a jövőben hungarikumnak, és javaslatot tettek az úgynevezett Magyar Nemzeti Értékek Piramisának (MNÉP) kialakítására (ahogy azt nemrégiben magunk is megírtuk), a Hír24 fontosnak tartotta, hogy kikérje olvasói véleményét: mi kerüljön a piramis csúcsára?


A képre kattintva megnézheti a Túró rudi gyártási folyamatát
Fotó: MTI / Balázs Attila

Az előzetes válogatás alapján hét EMTR-kompatibilis termékről szavazhattak. A Túró Rudiról, az egykori köztársasági elnök különös dolgozatírási módszeréről, a Hír24 száguldó szakértőjéről, a magyar málnafröccsről, egy különleges népviseletről (amely egyébként legalább annyira keletnémet, mint amennyire magyar), arról, aki kitalálta az MNÉP-t, valamint az igen egészséges magyar strucchúsról.

A szavazás győztese, több mint 13 ezer vokssal a Túró Rudi lett!

Talán kevesen tudják, hogy a Túró Rudi valójában szovjet találmány, és a hatvanas években Eszkimó néven már forgalmazták nagy keleti szomszédunknál. Igaz, nem túl nagy sikerrel, így abba is hagyták a gyártását. Mígnem egy magyar fejlesztőmérnök idehaza, a Budapesti Tejipari Vállalatnál el nem kezdte újból. Az édességnek Klein Sándor pszichológus adta a Túró Rudi nevet, botrány okozva: a Lapkiadó Vállalat reklám osztályának vezetője ugyanis “erkölcstelennek” ítélte a nevet, és nem engedte be a cég lapjaiba reklámjait. Ennek ellenére a név népszerűvé tette a terméket. Később egyébként Magyarországról vittek ki Túró Rudi-gyártó gépsorokat a Szovjetunióba, ahol azóta is sikerrel készítik a csokis-túrós édességet.

Ezúton is gratulálunk a győztesnek, amely így felkerült a MNÉP csúcsára. A Túró Rudi nevében is köszönjük voksaikat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik