Belföld

Elvették Schmitt Pál doktori címét

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök délután úgy döntött, megfosztja kisdoktorijától a köztársasági elnököt. Az államfő egyelőre nem nyilatkozott. Miután visszaérkezett dél-koreai látogatásáról, azonnal kocsiba szállt és hazament. A reptéren tüntetők várták.

Visszavonta a Semmelweis Egyetem Schmitt Pál köztársasági elnök úgynevezett kisdoktori címét – jelentette be Tulassay Tivadar, az egyetem rektora.

Az indoklás szerint mivel az államfő dolgozata nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul, a tudományos munka módszereivel készített értekezés szakmai és etikai kritériumainak nem felelt meg. Az egyetem szenátusa 33 igen 4 nem arányban szavazott a visszavonás mellett. Az egyetem, amint felhatalmazást kapott, 36 órán belül döntött a kérdésről – jegyezte meg Tulassay.

A rektor kifejtette: a szenátus a Magyar Tudományos Akadémia tudományetikai kódexének alapelveit tartotta szem előtt. Ezek megkövetelik a hatályos jogszabályok és tudományetikai normák betartását, a felkészültséget és a feddhetetlenség megőrzését. A normák megsértését az egyetem elítéli és szankcionálja – tette hozzá.

Mivel a Semmelweis Egyetem szerint, az ügyben illetékes miniszter, Réthelyi Miklós felbontás nélkül visszaküldte a Schmitt Pál kisdoktori címével kapcsolatos tényfeltáró jelentést, a doktori tanács pedig csütörtökön reggel indítványozta a visszavonást, a testület kötelességének tartotta a végleges rendezést.

Tulassay a tényfeltáró munkáról is beszélt. Elmondása szerint azért tartott hosszú ideig a bizottság tevékenysége, mert a disszertációban szereplő bibliográfia eredeti példányait be kellett szerezni.

A Semmelweis Egyetem a kisdoktori cím visszavonásával lezártnak tekinti az ügyet.

Rögtön autóba szállt

Nem találkozhattak az újságírók a Dél-Koreából csütörtök késő este hazaérkező Schmitt Pállal, miután a köztársasági elnököt a leszállópálya mellett várta az autókonvoj a Liszt Ferenc-repülőtéren, ahová frankfurti átszállás után érkezett.

Az államfő érkezését nagy médiaérdeklődés kísérte, Schmitt Pál azonban nem az épületben található kormányvárón keresztül hagyta el a repülőteret, hanem leszállás után azonnal autóba ült és percek alatt elhajtott.

Így sem az újságírókkal, sem a rá várakozó néhány tüntetővel nem találkozott. A Societas, az MSZP ifjúsági szervezete a repülőtér 2A terminálja előtt lemondó-nyilatkozattal várta Schmitt Pált. Szerintük a köztársasági elnöknek “magyar földre lépve” először ezt kellett volna aláírnia, mert méltatlanná vált tisztségére.


Fotó: MTI / Beliczay László

Az államfő csütörtökön este azt követően érkezett vissza Magyarországra, hogy a Koreai Köztársaságban tett négynapos látogatást, ahol részt vett a 2012-es Szöuli Nukleáris Védettségi Csúcstalálkozón.

Az MTI Hírcentrum tudósítójának beszámolója szerint a köztársasági elnök a frankfurti repülőtér kiemelt személyek várójában értesült az egyetem szenátusának döntéséről, amelyről nem kívánt nyilatkozni, mivel – mint mondta – előbb szeretné megismerni a döntés hivatalos indoklását, s ezt követően áll a nyilvánosság elé, akár már pénteken.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint Schmitt Pál pénteken délelőtt udvariassági látogatáson fogadja Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét a Sándor-palotában, majd részt vesz a Magyar Innovációs Nagydíj átadásán az Országgyűlés épületében.

Orbán: a köztársasági elnök személye sérthetetlen

A magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam – mondta Orbán Viktor kormányfő arra a kérdésre, hogy szerinte le kellene-e mondania posztjáról Schmitt Pálnak.

A miniszterelnök erről a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának csütörtöki döntését követően, de még a szenátus döntését megelőzően nyilatkozott a a Petőfi Népének.

Örül az MSZP

A Magyar Szocialista Párt örömmel és egyetértéssel fogadta a Semmelweis Egyetem szenátusának határozatát, amely szerint a testület elsöprő többséggel Schmitt Pál doktori címének megvonása mellett döntött – közölte a párt az MTI-vel csütörtök este.

Az MSZP közleménye szerint meggyőződésük, hogy az államfő plágiumának minden kétséget kizáró bebizonyosodása után a testület csupán ezt az egyetlen döntést hozhatta. Bízunk benne, hogy a szenátus által hozott korrekt ítélet a köztársasági elnök pozíciója fölött rendelkező kormánytöbbség tagjait is felelős politikai cselekvésre ösztönzi. Ellenkező esetben az MSZP továbbra is népszavazást kezdeményez annak eldöntésére, hogy az emberek méltónak találják-e még a jelenlegi államfőt tisztsége betöltésére – olvasható a közleményben.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik