Belföld

Tovább harcolnak fizetésükért a Dunaferresek

Nagy Zoltán
Nagy Zoltán

2012. 04. 05. 15:01

"A 13. és 14. havi bérjuttatás nem úri kegy" – ezzel vágott vissza a Dunaferr menedzsmentjének a szakszervezet. Az érdekvédők szerint bármennyire is emelték fizetésüket, a juttatásaik esetleges elvesztése miatt kevesebb maradna zsebükben a hó végén.

Ahogy arról hírt adtunk, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn13 és 15 óra között a Dunaferrnél. A munkabeszüntetés célja a bér- és szociális megállapodások kikényszerítése volt. Mucsi Zoltán, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke tájékoztatása szerint a január eleje óta tartó bértárgyalások elhúzódása, valamint a béren kívüli juttatások egyes elemeinek tervezett átalakítása miatt kényszerültek erre a lépésre.

Az ISD Dunaferr menedzsmentje által kiadott válaszközlemény szerint a bértárgyalások fő kérdésében megegyezik az ISD Dunaferr és a szakszervezet álláspontja abban, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően, január elsejétől 4,2% emelkedjen a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke.

A vita alapja az eddigi egyéb juttatások tervezett átalakítása, mely a szakszervezet szerint összességében bércsökkenést jelentene. Újabb közleményükben visszautasítják, hogy a munkavállalók érdekei ellen harcolnak. „Mi, reprezentatív szakszervezetek a munkavállalók nevében felelősséggel kijelentjük, és ezt a menedzsment, valamint a tulajdonosok számára is sokszor világossá tettük, hogy a 13. és 14. havi bérjuttatás nem úri kegy, nem a munkáltató kedveskedése, nem jutalom! Erre a munkavállalók akkor szereztek jogot, amikor a 90-es évek elején két alkalommal lemondtak személyi alapbérfejlesztésükről, megszűnt a melegüzemi pótlék, és sor került a dunaferres üdülők értékesítésére, amellyel együtt a munkavállalók örökre elvesztették kedvezményes üdülési lehetőségüket. Tehát egyértelmű, ha ez nem így történt volna, ezek a juttatások ma a havi alapbér szerves részét képeznék. Ezt akarják most a munkavállalók számára bizonytalanná tenni. A 13. és 14. havi bér esetleges elvesztése a 4,2%-os bérfejlesztés ellenére több mint 10%-os keresetcsökkenést eredményezne.” A sztrájk folytatásáról nem szól a közlemény.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.