Belföld

Kamu volt a felmondólevél-darálás?

A fotókon több köteg irat sorakozik. Az iratmegsemmisítőbe azonban csupán négy került. Az ügyvéd szélhámosságról, a Rezidens Szövetség elnöke félreértésről beszél. A szaktárca hallgat. Mi került a darálóba?

Kötegekben állnak egymáson barna dossziékban a rezidensek felmondólevelei Szócska Miklós és Papp Magor előtt – legalábbis ez látható a március 30-i sajtóeseményről készült fotókon. Az egészségügyi államtitkár és a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elégedetten fog kezet, mielőtt megsemmisítik a letétbe helyezett dokumentumokat a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai épületében.

“A felmondásokat ugyan ma bedaráljuk, az orvosok összefogását nem” – fogalmazott a Rezidens Szövetség elnöke. Mint mondta: ezzel egy új fejezet veszi kezdetét az “Élhető magyar egészségügyet” mozgalom keretében, majd Szócska Miklós bekapcsolta iratmegsemmisítőjét.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Kamu vagy valódi bezúzás?

Bősze Ferenc ügyvéd – akinél korábban letétbe helyezték a nyilatkozatokat a rezidensek – szerint azonban szó sincs új fejezetről. Azt mondja: átverés történt, sőt, egyenesen szélhámosságnak nevezi a ledaráló-akciót.

A Veszprémi Naplóban megjelent, Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak írt levelében a jogász azt írja: „Végtelen szomorúsággal tölt el, hogy a regnáló kormánynak az a tagja, aki az egészségügyi szaktárca első embere, nem tudta felmérni felelőssége súlyát, s részt vett egy – gyakorlatilag szélhámosságnak minősülő – olyan sajtó-eseményen, amely semmi másra, mint az ügy lejáratására volt alkalmas.”

Bősze állítja: március 30-án, 9 óra 16 perckor emailt küldött az államtitkárnak, amelyben tájékoztatta őt, hogy az aznap, 10 órára beharangozott sajtóeseményen nem lesz mit megsemmisíteni, mert továbbra is nála vannak azok a felmondólevelek, amelyeket a Rezidens Szövetség átadott neki megőrzésre – olvasható a Népszavában.

A levél szerint addig egyetlen felmondást benyújtó személy sem kérte ki a dokumentumait – holott múlt pénteken Papp Magor, a Rezidens Szövetség elnöke és a szervezet három tagja is “jelképesen” bedarálták a sajátjukat.

A jogászi írás után a világhálót elözönlötték azok a vélemények, melyek szerint a barna dossziékban valójában nem felmondólevelek, hanem ál-dokumentumok voltak. Csupán “parasztvakítás” történt, és “Papp Magor schmittesedett”.

Bősze szerint a fórumozók nem állnak messze a valóságtól. Úgy véli, három dolgot darálhatott le a “Szócskavágó”: “vagy üres papírt, vagy abrakadabrát, vagy az ügyvédi iroda által szerkesztett, de letétbe nem helyezett nyomtatványokat”.

“Ezeknek a dokumentumoknak a megsemmisítését szigorú szabályok írják elő. Azt, hogy sajtócirkuszt csináltak egy ilyen komoly dologból, nem tudom másként értékelni, mint szélhámosságnak. Felelősséggel állítom, hogy a 2011. július 6 és december 29. között beérkező valamennyi felmondás ügyvédi letétbe helyezése hozzánk került. Mi pedig azokat nem szolgáltattuk ki” – mondta lapunknak Bősze.

Daráltak, de nem azt, és nem annyit

Papp Magor szerint a félreértés abból adódhat, hogy nemcsak az ügyvédi irodának lehetett eljuttatni a felmondóleveleket, azt sokan személyesen adták át a szövetségnek.

“A Rezidens Szövetség 2012. március 30-án megtartott sajtóeseményén az ügyvédi iroda távolmaradása miatt – ahogy arról tájékoztattuk is a megjelenteket -, csak azokat a dokumentumokat semmisítettük meg, amelyek ott rendelkezésünkre álltak. Ezt követően – az adatkezelési vállalásunknak megfelelően –, azon orvosok dokumentumai kerültek a gépbe, akik azt nem az ügyvédi iroda számára továbbították postán, hanem az országjárásunk során nekünk adták át megőrzésre – válaszolta az FN24-nek a Rezidens Szövetség elnöke.

Bősze szerint viszont “az nem jó duma, hogy volt náluk pár felmondólevél”, mert azokat csak és kizárólag az irodához lehetett és kellett eljuttatni. Papp Magor és a szövetség nem gyűjthette őket.

Az elnök azonban ragaszkodik igazához, és visszautasítja, hogy ál-dokumentumokkal készültek volna az eseményre, Papp Magor elmondta: a nyilatkozatok a helyszínen látott dossziékban voltak elhelyezve. Ezek az adatvédelmi szempontok figyelembe vételével március 30-án kerültek megsemmisítésre. A megegyezést szimbolizáló sajtóeseményen pedig néhány olyan kolléga vett részt, aki névvel is vállalta az akcióban való részvételét.

Hozzátette: “Köszönjük Bősze Ferenc ügyvéd úr elmúlt egy évben kifejtett munkáját, amivel segítette a magyar egészségügy élhetőbbé tételét. Ezért méltóbbnak tartjuk azt, hogy vele a félreértések tisztázását, illetve a további diskurzust nem a sajtón keresztül folytatjuk le.”


MTI/Kovács Tamás

Az ügyben megkerestük az egészségügyi államtitkárságot is, de nem kívántak nyilatkozni. Azt kérték, kérdéseinkkel forduljunk a Magyar Rezidens Szövetség elnökéhez.

Nem mindenkinek jár

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár két héttel ezelőtt jelentette be, hogy emelik az orvosok fizetését. Az emelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti, e felett sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. A szakdolgozók esetében pedig – mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség – új bértáblát vezetnek be, ami képes ezt kezelni. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

A háziorvosok azonban kimaradnak a jóból. Nekik ugyanis semmit nem ad az egészségügyi kormányzat. Szócska Miklós szerint az alapellátásban eddig több, a praxisok működtetésének feltételeit javító intézkedés történt. Ezért nem kapnak most egy vasat sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik