Belföld

Nem mondanak fel a rezidensek

„Az egészségügy élhetőbbé tétele elkezdődött, de hosszú út vezet még addig, amíg egészen élhető is lesz.”

Nem mondanak fel a rezidensek. Nem aktiválják a mintegy 2500 egészségügyi dolgozó felmondólevelét. Azokat a Magyar Rezidens Szövetség kezdeményezésére az ágazatban dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javításáért helyezték ügyvédi letétbe – mondta lapunknak a szövetség elnöke. Papp Magor hozzátette, szerinte látható, hogy a pohár csak félig van tele. „Az egészségügy élhetőbbé tétele elkezdődött, de hosszú út vezet még addig, amíg egészen élhető is lesz.”


Fotó: MTI / Beliczay László

65000

Tegnap jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, hogy emelik az orvosok fizetését. Az emelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti, e felett sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. A szakdolgozók esetében pedig – mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség – új bértáblát vezetnek be, ami képes ezt kezelni. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

Akik nem

A háziorvosok azonban kimaradnak a jóból. Nekik ugyanis semmit nem ad az egészségügyi kormányzat. Szócska Miklós szerint az alapellátásban eddig több, a praxisok működtetésének feltételeit javító intézkedés történt. Ezért nem kapnak most egy vasat sem. Közben egy friss felmérésből kiderül, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok munkájukban magányosnak érzik magukat és hiányolják a szakmai irányítást, támogatást. Az elvárásokat túlzónak érzik, hiszen egyszerre kell orvosként és menedzserként helytállniuk. A GFK Hungária felmérése szerint a mindennapi gyakorlatban a háziorvosok munkájuk legnagyobb részét nem szűken vett orvosi tevékenységekkel kell, hogy töltsék, sokkal inkább más szakképesítésű dolgozók feladatát végzik.

A béremelés mellett az ügyeleti díjakat a kormány határozatlan időre, törvényben befagyasztja. Vagyis arra nem vonatkozik a béremelés. Azt a korábbi, alacsonyabb fizetés alapján számolják majd az orvosoknak.

Nem azonnal.

A béremelés 30 milliárdba kerül a költségvetésnek és a rendelkezésre álló források terhére valósul meg. Szakértők szerint azonban a többletkiadást a kormány „fiktív” bevételből fedezi. Mindenesetre azok, akik fizetésemelést kapnak, legkorábban nyáron juthatnak a magasabb összeghez, mert a kifizetéséhez törvénymódosításra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik