Belföld

Miniszteri biztos harcol a női munkahelyekért

Szalai Piroska bővítené a gyermekfelügyelet rendszerét, csökkentené a munkaerő-piaci diszkriminációt. Első körben fél évig keresheti a választ a „mindezt hogyan” kérdésre.

Ideahaza a munkaképes korú női lakosság 51 százaléka dolgozik, ezen belül 47 teljes, 4 százalék pedig részmunkaidőben, míg az EU-ban 58 százalék dolgozik, ebből 40 százalék teljes, 18 százalék pedig részmunkaidőben.

Ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint 2011 decembere és 2012 februárja között a 15-74 éves korosztályban több mint 224 ezer munkanélküli nőt tartottak nyilván, ez 2008 eleje óta a legmagasabb adat, és csaknem 12 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Ezeken az arányokon szeretne javítani a szaktárca miniszteri biztosa, aki április elsején foglalta el hivatalát. Szalai Piroska szerint bővíteni kell a gyermekfelügyelet, gyermekellátás rendszerét, csökkenteni kell a munkaerő-piaci diszkriminációt.

Meg kell vizsgálni a különböző fogalkoztatáspolitikai terveket, valamint azt, hogy a felnőttképzés és az élethosszig tartó tanulás hogyan tud hozzájárulni a nők foglalkoztatásának növeléséhez.

A fél év leteltével a miniszter dönt a miniszteri biztos megbízatásának esetleges meghosszabbításáról.

Azt tudta, hogy 8 milliárd forint jut munkahelyi napközikre? A kormány ezzel segítené a kisgyermekes anyák visszatérését a munkaerőpiacra. Kattintson a részletekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik