Belföld

Elengedték Schmitt Pál kezét?

A Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsa 16 igen és 2 nem szavazattal a doktori cím visszavonását javasolja az intézmény szenátusának.

Délután ülésezik az egyetem legfőbb testülete, a szenátus, amely a végső döntést meghozza az ügyben. Rögtön utána sajtótájékoztatón számolnak be a részletekről – közölte Tulassay Tivadar rektor.

A Hír24 tudósítója szerint a Nagyvárad téri épületet színültig megtöltő hallgatók üdvrivalgással fogadták a bejelentést. Sok egyetemista ott töltötte az estét. Azt mondták, jól tudtak aludni, mert lekapcsolták nekik a villanyt. A bejelentés után egyébként őket és a sajtót is kitessékelték az épületből.

A Hallgatói Hálózat az intézmény elé bejelentett demonstrációját megtartotta, mondván: még nem született meg a végső döntés. Ha a szenátus délután nem vonja vissza a köztársasági elnök kisdoktori címét, visszajönnek, és még többen lesznek – hangzott el a megmozduláson.

A kormány kihátrál

A kormány nem érintett Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációjának ügyében – ismételte meg a korábbi álláspontot Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön.

A kormányszóvivő Orbán Viktor szerepét firtató kérdésre közölte: a miniszterelnök nem mint miniszterelnök, hanem mint pártelnök tett javaslatot az államfői poszt betöltésére, egyetértésben azokkal az országgyűlési képviselőkkel, akik Schmitt Pált erre a posztra javasolták. Megjegyezte: a köztársasági elnöki poszt betöltésére a magyar jogszabályok értelmében az országgyűlési képviselők egyötödének jelölésével lehet javaslatot tenni.

A kormánypárthoz közelinek mondott Magyar Nemzet csütörtökre időzített szerkesztőségi vezércikkéban távozásra szólította fel az államfőt, noha a Fidesz prominensei a bizottsági jelentés után még “lezártnak” tekintették az ügyet.


Fotó: Hír24

A jelentés…

A köztársasági elnök munkáját vizsgáló bizottság kedden közzétett jelentése még úgy fogalmazott, hogy a doktori eljárás formailag megfelelt az akkori egyetemi gyakorlatnak.

A dolgozat szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapult, ám az az egyetem szakmai hibája, hogy ez nem derült ki időben, és így a szerző azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak.

…és a különvélemény

A tényfeltáró bizottság különvéleményt megfogalmazó tagja úgy vélte: az államfő disszertációja nem felelt meg több, a doktori dolgozattal szemben támasztott elvárásnak. Dr. Fluck Ákos szerint a 215 oldalas anyagból 200 oldal lényegében szövegazonos fordítása egy bolgár és egy német szakember munkájának.

Ennek alapján elmondható, hogy az összeállítás nem önálló kutatáson alapult és nem hozott új tudományos eredményt, ezért azt javasolja, vizsgálják meg az egyetemi doktori cím visszavonásának lehetőségét és módját. (A különvélemény teljes szövege itt érhető el.)

Közben a Magyar Tudományos Akadémia is megszólalt az ügyben. A testület állásfoglalása szerint a plágiumügy immár az egész országnak súlyos károkat okoz, nemzetközi botránnyá dagadt. Az Akadémia olvasatában a vizsgálóbizottság jelentése egyértelműen kimondja Schmitt Pál felelősségét is.

Ahogy közzétette álláspontját a Professzorok Batthyány Köre is, aki szerint a vizsgálóbizottság nyilvánosságra került véleménye alapján a helyzet egyértelműnek látszik: Schmitt Pál doktori dolgozata sajnos nem felelt meg a tudományetikai normáknak. “A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa a maga részéről levonta az ügy tanulságait. Bízunk benne, hogy ezt az elnök is megteszi” – írták a kormányhoz közelálló professzorok.

A Semmelweis Egyetem rektora elküldte a Schmitt-jelentést a nemzeti erőforrás miniszternek, de Réthelyi Miklós visszaküldte azt, mondván, a döntés az intézményé. Réthelyi arra a kérdésre, hogy lesz-e következménye az ügynek, azt felelte, hogy ez egy egyetemi kérdés.

A Dél-Koreában vendégeskedő Schmitt Pál tegnap kijelentette: nem mond le. Elégtételt jelent neki a bizottság bírálata, hisz “legjobb tudása szerint” alkotta meg értekezését. Megjegyezte azt is: örül annak, hogy idehaza nincs kettős mérce, az elnökre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bárki másra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik