Belföld

Nem mond le Schmitt Pál

A Koreában vendégeskedő államfő azt mondta, hogy a tegnap közzétett vizsgálati eredmény megerősítette korábbi döntésében és elégtételt érez.

A köztársasági elnök Szöulban nyilatkozta ezt az MTI-Hírcentrum kiküldött tudósítójának egy nappal az után, hogy nyilvánosságra hozták a kisdoktorija ügyében született vizsgálati eredmény összefoglalóját.

Schmitt Pál a köztévé déli híradójában így fogalmazott: “egy pillanatig sem” gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották meg a köztársaság elnökének, mert 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktori dolgozatot írt, hanem valószínűleg “más egyéb kvalitások miatt”. Hozzátette, elégtételt jelent neki a bizottság bírálata, hisz “legjobb tudása szerint” alkotta meg értekezését.

Az államfő megjegyezte: “örülök, hogy Magyarországon működik a demokrácia, örülök, hogy nincs kettős mérce, örülök, hogy az elnökre is ugyanúgy vonatkoznak a szabályok, mint bármelyik más magyar állampolgárra. Nem zavar ez az ügy, kicsit hosszú volt, de örültem volna, ha rám is vonatkoznak azok a szabályok, ami úgy hangzik, hogy ártatlanság vélelme”.

Réthelyi visszapasszolta a Schmitt-jelentést

A Semmelweis Egyetem (SE) rektora elküldte a Schmitt-jelentést Réthelyi Miklósnak, de a miniszter azt visszaküldte az egyetemnek, mondván, a döntés az egyetemé – tudta meg a hvg.hu. magától a tárcavezetőtől. Réthelyi Miklós arra a kérdésre, hogy lesz-e következménye az ügyben, azt felelte, hogy ez egy egyetemi kérdés.

A bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt fogalmazott meg, ez a Népszabadság szerint a szerzőijog-sértés egyértelmű kimondását, illetve a doktori dolgozat érvénytelenségét tartalmazza.

A pártok egyébként a várt forgatókönyv szerint jártak el a vizsgálati jelentés tegnapi közzététele után: a Fidesz és a KDNP azt nyilatkozta, hogy lezártnak tekinti az ügyet, az ellenzék ezzel szemben az államfő távozását követelte. Csakúgy, mint azok, akik részt vettek a Kossuth téri villámcsődületen.

A pécsi egyetem docense kiakadt a Schmitt-ügy végjátékán: úgy döntött, nem bírál többet.


Fotó: Kummer János

Schmitt Pál döntése nem pénzkérdés

Január elsejétől az államfőnek nem kell kettő vagy öt évet hivatalban töltenie ahhoz, hogy jogosult legyen az őt távozása után megillető juttatásokra. A saját kézjegye által szentesített sarkalatos elnöki jogszabály szerint egy volt államfőt ma már mindenféle időkorlát nélkül “havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás”, “megfelelő lakáshasználati jog”, az elmaradhatatlan lakásfenntartás, “személyes gépkocsi használat” sofőrrel, egy kétfős titkárság, valamint VIP egészségügyi ellátás illeti meg élete végéig.

Az LMP kikéri a Schmitt-jelentést

Szabó Tímea és Schiffer András, országgyűlési képviselők közérdekű adatigényléssel fordulnak Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, illetve Tulassay Tivadarhoz, a Semmelweis Egyetem rektorához a köztársasági elnök kisdoktori értekezésével kapcsolatban – áll az LMP közleményében.

A párt indoklása szerint a tudományos fokozatok, címek adományozása, valamint az ezekkel összefüggő tudományos minősítések és vizsgálatok tekintetében az erre jogosult felsőoktatási intézmények állami közfeladatot látnak el. A jelentés emiatt a törvény szerint közérdekű adatnak minősül.

A két képviselő azt kéri a rektortól és a minisztertől, hogy a jelentést 15 napon belül bocsássa rendelkezésükre. Az LMP szerint mindenkinek joga van tudni, hogy mi alapján jutott a tényfeltáró bizottság “a közvélemény számára meghökkentő végkövetkeztetésre” – fogalmaz az ellenzéki párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik