Belföld

IMF vagy sokk

Gazdasági és politikai sokk réme fenyegethet Magyarországon IMF-megállapodás nélkül - mondták az Echo Tv által megkérdezett szakértők.

Magyarország nem úszhatja meg, hogy az idén legyen egy jó megállapodása a Nemzetközi Valutaalappal – mondta Bethlen István közgazdász az Analízis című műsorban. „Mindenki tudja, hogy nem 2012 a kérdés, hanem 2013 és annak finanszírozhatósága” – tette hozzá. A szakember nyomatékosította: teljesen kalkulálhatatlan a következő év a német választások tükrében, mert lehetséges, hogy egy teljesen más gazdaságpolitika jön. Bethlen István szerint ez érvényes az amerikai politikai fejlődésre is, mert a republikánusok elképzelései homlokegyenest ütköznek Obama elnökével.

„2013-ban olyan turbulenciák lehetnek a politika területén, amelyek automatikusan átütnek a pénzügyi és gazdasági területre. Ha egy ennyire sebezhető ország, mint Magyarország, nem tudja idén a nemzetközi befektető világnak bizonyítani azt, hogy a két legalapvetőbb kérdés a gazdaságban, a megbízhatóság és a tervezhetőség adott, akkor óriási turbulenciába kerülünk. Ezt a megbízhatóságot és a tervezhetőséget csak akkor tudjuk a Nyugat felé dokumentálni, ha jó megállapodást tudunk kötni az IMF-fel” – tette hozzá Bethlen István.

Előfordulhat, hogy kihúzhatjuk a török kártyát, mert úgy néz ki, hogy finanszírozni tudjuk az egész esztendőt, sőt talán még a jövő év első két hónapját is – mondta Mellár Tamás. (A török kártya kifejezés arra utal, hogy a török kormány korábban IMF-egyezmény lehetőségének lebegtetésével igyekezett javítani az ország piaci megítélésén, de hivatalosan sosem kérte a tárgyalások megkezdését.) A közgazdász felhívta rá a figyelmet, hogy a nemzetközi helyzet alapján elég jelentős tőkebőség van, vagyis ha szükséges, még az IMF-megállapodás előtt vagy akár anélkül is, lehet újabb kötvényeket kibocsátani.

„Ez egy stabil finanszírozást jelenthet” – tette hozzá az egyetemi tanár. Mellár Tamás ugyanakkor nyomatékosította, hogy a dolognak van egy másik része is, miszerint nagyon sebezhető a magyar gazdaság, mert a hazai tulajdontöbbségű vállalkozások versenyképessége továbbra is alacsony, a belső piac nagyon gyenge, és a gazdasági növekedés nem indult be.
A szakember felhívta rá a figyelmet, ha bármilyen turbulencia elindul a világgazdaságban, vagy ha az EU-ban lesz valamilyen rendkívüli esemény, akkor Magyarország nagyon sebezhető lesz. Úgy véli, hogy az IMF-es védőháló nélkül nagyon hamar elkezdhetnek spekulálni a forint ellen.

„Hosszabb távon annak is megvan a maga kockázata, hogy egy igen költséges finanszírozási módszert választ így a kormány, mert jelenleg 7-8 százalékos kamat mellett tud államkötvényeket kibocsátani. Ha az IMF-es megállapodás létrejönne, akkor 3 százalékos kamata lehetne, és ez nyilván hosszabb távon sokkal jobb lehet, mert a 7-8 százalékos kamat mellett az adósságállomány az folyamatosan növekszik, hacsak nem tudunk 3 százalék fölötti gazdasági növekedést és 5 százalékos elsődleges többletet kitermelni” – közölte Mellár Tamás. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik