Belföld

Orbán szavakban visszacsúszott

Szinte csupa negatív szó jut eszünkbe a 2011-es évről, leginkább a válság – derül ki egy friss felmérésből. Orbán Viktor 12 helyet csúszott vissza a listán, a remény csak 10-et.

Harmadszor írt ki a TINTA Könyvkiadó internetes szavazást arról, hogy mely szavak a legjellemzőbbek az előző évre. A listán abszolút a negatív töltetű szavak dominálnak. Toronymagasan vezet a válság szó – csakúgy, mint három éve mindig –, ezt követi a végtörlesztés és a devizahiteles. A rossz gazdasági helyzet rányomta a bélyegét az eredményre, hiszen „2011. szavai” között előkelő helyen áll a leminősítés, az euróválság, az adósságspirál és az IMF is. Az ötvenes listára felkerültek technikai eszközök is, a táblagép a 4., a pókkamera a 21., a Facebook a 27. a sorban.

A szavazóknak valószínűleg nem ugrik be, hogy politikust, művészt, tudóst vagy sportolót is meg lehet jelölni az év legjellemzőbb szavai között. Az első 50 szó között egyetlen személynév található, Orbán Viktoré. A miniszterelnök a tavalyi listán még 25. volt.

Kiss Gábor, a szavazás ötletgazdája szerint a szó az élet tükre. „Ha azt mondom kaftán, turbán, minaret, dzsámi, máris az oszmán-török korban képzeljük magunkat. Ha azt, hogy sztahanovista, kollektivizálás, békekölcsön, lódenkabát, megjelenik az 50-es évek hangulata” – illusztrálta korábban állítását a Tinta Kiadó igazgatója. A szavazós játék lényege, hogy a kiadó honlapján mindenki bejelölhetett három olyan kifejezést, ami eszébe jut az előző évről. Van, aki azt írja be, hogy esküvő vagy unoka – neki nyilván ezek a legfontosabb szavak. Az összesítés után azonban valóban kirajzolódik egy nagyon határozott kép.

A lista évről évre kifejezi az adott időszak össznépi lelkiállapotát, az adott kor tüneteit, történéseit – mutatott rá Kiss Gábor. 2009-ben a korrupció, szegénység, hazugság követte a válságot a listán, 2010-ben a remény, a vörösiszap és a változás. 2011-ről a devizahiteles, a végtörlesztés jut az emberek eszébe.

Kiss Gábor felhívta a figyelmet, hogy a köznyelvből kikopó szavakat nehéz nyomon követni, a listán szereplő új kifejezések viszont rögtön reagálnak a társadalmi-kulturális változásokra. A Facebook hazai elterjedése nyomán például feltűnt a lájkolni, a dél-afrikai focivébé miatt 2010-ben a vuvuzela, 2011-ben pedig az unorthodox és az adósságspirál „jött fel”. 2009-ben sokaknak beugrott a cigánykérdés, a gárda, a kormányváltás, a megszorítás, a mutyi, 2010-ben bekerült a diktatúra, az elszámoltatás, a Fidesz, a médiatörvény, a fülkeforradalom, 2011-ben pedig az arab tavasz vagy a pókkamera.

Egyfajta bizakodás- vagy optimizmushullámzás is követhető a „szó”-listákon. 2009-ről 8 egyértelműen pozitív kicsengésű szó jutott a szavazók eszébe, 2010-ről 9, 2011-ről azonban csak kettő (a remény és a szeretet). Az egyértelműen negatív szavak száma tavaly 30-ról 23-ra csökkent, most újra 30 felé emelkedett.

Úgy tűnik, igaza van Esterházy Péternek, aki a Szavak csodálatos életéből címmel tartott előadásában a Mindentudás Egyetemén azt állította: „A szavak szivárványzása nemcsak térbeli, hanem időbeli is. A szavaknak idejük van, vagy másképp: idő van a szavakban, a mi időnk, a használóké, a mi történelmünk, mi magunk. … A politikusok például évek óta ragaszkodnak a markánshoz, markáns véleménykülönbség, ez azt jelenti, hogy egyikőjüknek sincs véleménye, és ezt markánsan a tudomásunkra hozzák. A másik a mentén. De nem hogy a Maros mentén, vagy hogy folt esett a nyuszttal bélelt mentén, ami mégis valami megbízható, ha nem is polgári, de konzervatív ügylet, hanem nemde az ‘ilyen-olyan értékek mentén’.”

Az év szavai 2009-2011:

2009

2010.

2011.

1. válság

1. válság

1. válság

2. korrupció

2. remény

2. végtörlesztés

3. szegénység

3. vörösiszap

3. devizahiteles

4. hazugság

4. változás

4. táblagép

5. szeretet

5. árvíz

5. chipsadó

6. h1n1

6. katasztrófa

6. végtörlesztő

7. remény

7. szegénység

7. leminősítés

8. bizonytalanság

8. Fidesz

8. IMF

9. influenza

9. fülkeforradalom

9. devizahitel

10. munkanélküliség

10. választás

10. szegénység

tovább az 50-es listára>>

tovább az 50-es listára>>

tovább az 50-es listára>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik