Belföld

MSZP: a 47 ezer forintot sem kapják meg a közmunkások

A 47 ezer forintos bérét sem kapta meg sok közfoglalkoztatott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy ígéret szerint ugyanakkor szerdáig hozzájuthatnak jogos járandóságukhoz.

Az ellenzéki politikus az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉmVízig) székháza előtt arról beszélt, hogy a társaság február elsejétől több mint másfélezer közmunkást foglalkoztat, akik közül sokan eddig egy fillért sem láttak munkájukért, holott a szerződés szerint hetente kellene megkapniuk a havi 47 ezer forintos juttatás esedékes részét. Ezt a problémát szavai szerint polgármesterek és az elkeseredett, családjuk megélhetéséért küzdő emberek jelezték neki, akik bért nem kaptak, “ingyen dolgoztak”.

Azt is elmondta, tudomása szerint nem helyi jellegű problémáról van szó, Heves megyéből is kapott hasonló tartalmú jelzéseket. A Belügyminisztérium illetékes államtitkárságától azt a választ kapta, hogy március 14-ig, visszamenőlegesen rendezik a problémát – mondta Nyakó István, hozzátéve ugyanakkor: ezzel az ügy nincs lezárva, mert “hitegetés, ígéret, munkaszerződés és törvény ellenére ezek az emberek nem jutottak hozzá jogos járandóságukhoz”, “ez a rendszer nem képes hetente finanszírozni a közmunkások bérét”. Megemlítette, tudomása szerint jelenleg 12 vízügyi igazgatóságon mintegy 21 ezer közmunkás dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik