54 havi munkáért vehetünk egyszobás lakást

Az átlagkeresetből kiszámítva 54 havi munkába kerül megvásárolni Szlovákiában egy egyszobás lakást a Cseh-szlovák Üzleti Bank szerint.

Ez előrelépés 2008-hoz képest, amikor két és fél évvel többet kellett dolgozni hasonló célból.

“Az új lakást a legkönnyebben Nyitra megye lakói tudják a leggyorsabban bebiztosítani, míg Pozsonyban tart a legtovább kigazdálkodni az árat” – áll a bank elemzésében, melyben az egész országra vonatkozó statisztikákat tekintve a 848 eurós átlagbérből indultak ki. Egy egyszobás lakás átlagárát 45 800 euróban határozták meg a felmérést végző szakemberek. Egy háromszobás lakás megvételéhez csaknem háromszor annyit kell dolgozni – 104 hónap munkájából jön ki tisztán a lakás ára.

A lakásár kigazdálkodásának átlagos ideje a válság és a kereslet visszaesésének következtében a 2006-os szintre esett vissza. Marek Gábriš, a ČSOB elemzője szerint ehhez elsősorban az ingatlanárak esése járult hozzá, és a bérek is megnőttek. Az előző év végén egy átlagos fizetésből 0,69 négyzetméternyi ingatlant lehetett vásárolni Szlovákiában. Nyitra megyében ez az arány 1,04 négyzetméter, míg Pozsonyban 0,58 négyzetméter volt.

Címkék: lakás