Belföld

Medián: a többség Schmitt Pál távozását várja

A Medián felmérése során megkérdezettek 41 százaléka szerint Schmitt Pálnak le kellene mondania a doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumgyanú miatt, 38 százalékuk viszont úgy véli, nem kellene távoznia az államfőnek. 21 százalék nem adott egyértelmű választ.

A kormánypárti szavazóknak csak a 13 százaléka szorgalmazná az államfő távozását, de minden más választói csoportban egyértelmű többségben vannak az azt támogatók – derül ki a közvélemény-kutató összegzéséből.

A Medián január 20-a és 24-e között végezte el a reprezentatív felmérést, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. Az adatok szerint január végére az emberek döntő többsége (87 százaléka) értesült a plágiumgyanúról, de alig minden negyedik megkérdezett érdeklődött behatóbban az iránt.

A lakosság 44 százaléka az ország szempontjából is súlyosnak érzi a plágiumgyanút, és minden negyedik ember nagyon súlyosnak tartja a helyzetet. Ezzel szemben a megkérdezettek ötöde csekély jelentőségűnek látja az ügyet. Az így vélekedők csaknem fele kormánypárti szavazó.

A felmérés szerint a kormánypárti szavazók 71 százaléka úgy véli, “nem érdemes nagy ügyet csinálni” a plágiumgyanúból, ám minden más szavazói csoportban többségben vannak azok, akik szerint ez hosszú távon is árthat Magyarország megítélésének. Már csaknem ugyanannyian (41 százalék) gondolják azt, hogy az ügy hosszú távon is komoly problémákat okozhat az országnak, mint ahányan (42 százalék) annak csekély jelentőséget tulajdonítanak.

A hvg.hu január 11-én írt arról, hogy Schmitt Pál 1992-es disszertációjának mintegy 180 oldala a bolgár Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Későbbi állítások szerint egyes bekezdések szó szerint megegyeznek a német Klaus Heinemann tanulmányának részleteivel. A hvg.hu kedden azt közölte, hogy a disszertáció újabb részeinek a forrását azonosította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik