Belföld

Bekékül a Parlament

Újra kék fénybe borítják a Parlament kupoláját és a Művészetek Palotáját április 2-án az Autizmus Világnapján.

A fényfestés egy nemzetközi kampány, a Ragyogjon kékben akció része, amelyhez minden évben csatlakozik az Autisták Országos Szövetsége is. A kezdeményezésben idén 22 ország vesz részt, mintegy száz épülettel. Kék lesz többek közt a londoni Big Ben, a prágai Károly híd, az Eiffel-torony, a római Colosseum, a New York-i Empire State Building, és a torontói CN Tower.

A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet az autista emberekre és az autizmusra. Szakemberek szerint az autizmus a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon, Magyarországon jelenleg mintegy százezer autista él.

Az autizmus (a latin szó jelentése: önmagára irányult) az idegrendszer fejlődési zavara, mely genetikai tényezők, illetve az idegrendszert ért károsító hatások következményeként jön létre. A tünetek az első három életév során jelentkeznek, és csaknem minden esetben egész életre szólóan megmaradnak. Érdekes, hogy e betegség fiúknál négyszer gyakoribb, mint lányoknál. Az autizmust már az óvodás gyermeknél fel lehet ismerni, nem alakul ki a fantáziadús szerepjáték, a beteg gyerekek érdeklődése, játéka nem megszokott (például tárgyakat sorba rendez, pörget). Az autista személy gyakran ragaszkodik az azonossághoz, a megszokott rutinhoz.

Az először Leo Kanner amerikai orvos által 1943-ban leírt betegségben szenvedők nehezen alakítanak ki kapcsolatokat, nem észlelik megfelelően a többi ember érzéseit, nem értik a szociális elvárásokat. Néha nem tanulnak meg beszélni, ha kialakul is a beszéd, az gyakran szokatlan intonációval, hangmagassággal társul.

Mint a világhírű, és az autizmust a közvélemény számára is széles körben megismertető Esőember című filmben láthattuk, sokszor ragaszkodnak visszatérően egy-egy témához, gesztusuk és mimikájuk használata gyakran szintén nem megfelelő. Az autisták mintegy 95 százaléka egész életén át alkalmatlan marad az önálló életvezetésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik