Belföld

Összerázó néptáncot tartottak a hétvégén

Nagy Zoltán

2012. 02. 27. 12:15

A zsúfolásig telt Művészetek Házában az Alba Regia Táncegyüttes, az Ikarusz Néptáncegyüttes és a Táncol„KODO” Néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget

Már az első pillanatban úgy érezte az ember, hogy erre minden nap szükség lenne. Magával ragadó, szívet melengető érzés volt látni, hallani ifjú palántákat, ahogy porzik a deszka a lábuk alatt, kedves hölgyeket tánccal eljátszani a pityókás lakodalmas konyhai perpatvarát és a hihetetlen tempóra fokozódó, csűrdöngölős, mindent betöltő táncot, hallgatni a Tilinkó mámorító zenéjét. Magam suta vagyok, de vonzott a vágy, hogy bárcsak veletek táncolhatnék, izzott a vérem, s olyan közéjük tartozónak, magyarnak éreztem magam.

Botos József, az Alba Regia Táncegyesület vezetője:
A fiatalokon múlik, hogy lesz-e olyan forradalma a néptáncnak, mint pár évtizeddel ezelőtt volt. Ha a fiataloknak megvan a hite, az alázata, akkor minden lehet, hisz’ a tudásuk már megvan. Mára több műhely is van, ahol kovácsolódnak a produkciók és ez jó. Amit sajnálok, hogy az ilyen közösségektől is megvonják a támogatásokat, pedig rajtuk a jövőnk múlik és olyan sokba meg nem kerülnek.

 

Adorján Viktor a Gárdonyi Művelődési Ház vezetője:
Az eredeti ötlet onnan származott, hogy a külön-külön munkálkodó együtteseket egy produkcióra rázzuk össze. Vannak műhelyek, melyek autentikus táncokat produkálnak, egy másik inkább a színpadi megjelenítésen dolgozik, a harmadik pedig mai dolgokat mond el a néptánc eszközeivel. Ebből látszik, hogy milyen gazdag a fehérvári néptáncélet. A lényeg mégis ott van, hogy amikor a produkciónak vége, akkor a közönség elégedetten hazamegy, de minden folytatódik két emelettel lejjebb, bor és szendvics társaságában. Ez a közösségépítés. Erre van a legnagyobb szükségünk! Ilyenkor 150-200 fehérvári táncost tudunk megmozdítani egyszerre. Alapvető emberi igényünk – a szűk családon túl – a 100 fős közösségekbe irányít minket, mindegy, hogy az néptánc vagy valami más. Ezeket a műhelyeket segíteni kell működni, mert az emberi minőségünk sorsa áll, vagy bukik rajta. Ezeknek a sokszor láthatatlan élettereknek burjánzania kell, egyikből a másiknak születnie!

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.