Belföld

“Kell egy csapat” – megint tüntetnek a BKV dolgozói

Három irányból, a Keleti és a Nyugati pályaudvar, valamint a Boráros tér felől támadtak. Zászlók, pipák, petíciók.

A BKV dolgozók nyertek. Legalábbis nekik jutott 2012 első tavaszi tüntetése. Napsütésben, 10-15 fokban akár egy könnyű széldzsekiben is nekivághattak az útvonalnak. A demonstráció három helyszínről, a Nyugati-, a Keleti Pályaudvartól és a Boráros térről indult, a találkozási pont pedig a Blaha Lujza tér volt. A kiválasztott helyszínek talán nem véletlenül a fővárosba ingázó munkavállalók beérkezési csomópontjai, a Blaha Lujza tér pedig Budapest egyik közlekedési centruma.

Buszsáv

A Nyugati pályaudvarnál délután 2-kor már egy körülbelül százfős tömeg gyülekezett zászlókkal, dudákkal, sípokkal felszerelkezve, hogy a Blaha Lujza tér felé vegye az útját. A vonulók a körúton kaptak egy egész sávot, így az egyébként nem túl élénk koradélutáni forgalom egy sávra szorult vissza (a Rákóczi úton a buszsávban haladtak).


További képekért kattintson a fotóra
Fotók: Berecz Valter

A körúton korzózó emberek közül nem sok mindenkinek esett le azonnal, hogy mi a rendezvény célja és kik a résztvevők, mert a különböző BKV-s alszervezetek zászlóin kívül csak sípolás és dudálás hallatszott, a sor elején pedig egy hangosbeszélőn keresztül időnként a Malév szignálját játszották be (a párhuzamot később egy transzparens segített megérteni: Fidesz halállista – Malév – pipa, BKV – ?).  A szembehaladó 4-6-os villamosok időnként csengetéssel szolidarítottak kollégáik demonstrálásával, de alapvetően nem okozott fennakadást a közlekedésben a felvonulás. Több BKV-s munkavállaló csatlakozott be útközben, a tömegben a negyvenes korosztály képviselői jelentek meg legnagyobb számban.

“Kell egy csapat”

A Blaha Lujza téren összeért a három irányból érkezett BKV kollektíva, itt volt egyebek mellett az ÓASZ (Óbudai Autóbusz Szakszervezet), a KEKSz (Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége) és a Villamos Független Szakszervezet is, a hangszórókból pedig egy klasszikus, a Régi idők focija című film jelenetei szóltak a burzsoázia céljáról (háború!) és a proletariátuséról (?). Utána Republik.

A jelenlévő dolgozók lapunknak elmondták, leginkább a kollektív szerződés felmondása sérti őket, valamint nehezen néznek szembe azzal, hogy bármi történik a vállalattal, – elsősorban a teljesen lelakott és elavult géppark miatt – az utasok frusztráltsága és elégedetlensége mindig rajtuk csapódik le. Az eseményen jelentős számú rendőri erők biztosították a vonulást. A Blaha Lujza térről a továbbindult a Városházára és a Parlamenthez, hogy itt adják át petícióikat a főpolgármestert, illetve a miniszterelnököt képviselő hivatalnokoknak.

A mostani tüntetés kiváltó oka, hogy a kollektív szerződést a tulajdonos Főváros utasítására decemberben felmondta a munkavállaló, ezért hatálya márciusban lejár. A BKV dolgozói szerint kollektív szerződés nélkül a nagy része hirtelen 20-30 százalékos jövedelemcsökkenést fog elszenvedni annak ellenére, hogy ők teljesítették a szerződésben vállaltakat. „Úgy gondoljuk, hogy értelmetlen, és nem a megoldás irányába mutató cselekedet azoknak a dolgozóknak a „megsarcolása”, akiknek köszönhető, hogy egyáltalán még működik Budapesten a közösségi közlekedés, amely a GDP 46 százalékát adó főváros területén biztosítja az ország minden részéről érkező munkavállalók napi munkába jutását” – írják a petícióban, melynek egyik példányát a miniszterelnöknek, a másikat pedig Tarlós István főpolgármesternek címeztek.


A képre kattintva galéria nyílik

Áldatlan állapotok

A petíciókban a közlekedési vállalat dolgozói úgy vélik, a cég mostani leromlott állapotának elérésében nem ők a hibásak, mégis rajtuk fogják elverni a port. Ezért érdemi döntést követelnek a vállalat további finanszírozásáról, vonja be a munkavállalókat a tárgyalásokba, valamint számon kérik a kormányon a nettó jövedelemcsökkenés elkerülésére tett ígéretet. A BKV rövid-, közép- és hosszú távú programjának elkészítéséhez a „legjobb európai példák” figyelembevételét követelik. A petíció végén a BKV sportegyesületének, a BKV Előre SC továbbműködését is a követelések között szerepel.

Két hete egyébként ugyanezért vonultak utcára a fuvarozócég alkalmazottai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik