Belföld

BKV-sztrájkkal kezdődhet a tavasz

Szakszervezetek tüntettek a BKV-székháznál egyebek között azért, mert úgy látják, a vállalat vezetői semmibe veszik a dolgozókat. A demonstrálók petíciót adtak át a vállalt vezetőségének. Amennyiben követeléseik nem teljesülnek, február 22-én ismét tüntetni fognak, majd márciusban sztrájkba lépnek. A közlekedési vállalat vezérigazgatója szerint közös érdek a BKV további működése, de a szakszervezeti vezetők valójában csak a saját jövedelmüket féltik.

Több demonstráló szakszervezeti zászlókkal, illetve feliratos táblákkal jelent meg a BKV Akácfa utcai székházánél kedden délután. A transzparenseken egyebek mellett a “ti elloptátok, mi kifizetjük”, “biztos munkát, tisztes bért és nyugdíjat” mondatok díszelegtek.

A Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége azért tartott közös demonstrációt, mert úgy látják, a BKV vezetői semmibe veszik a dolgozókat, nem folytatnak érdemi tárgyalásokat a kollektív szerződésről, és a bértárgyalások sem komolyak.

Az Hír24 helyszíni tudósítója szerint az Akácfa utcában körülbelül egy háztömbnyi ember tüntetett, és a helyszínt sok rendőr biztosította. A demonstrálók 7 pontos petíciót adtak át a BKV vezetőségének. Ebben követelik a kollektív szerződés eddig megszerzett jogainak megtartását és júniusig történő meghosszabbítását. Ragaszkodnak hozzá, hogy a BKV tartsa be a szakszervezetekkel kötött megállapodását, és a munkavégzést közvetlenül negatívan befolyásoló intézkedéseket vonja vissza. Követelik, hogy a vállalat biztosítsa a biztonságos munkába járás feltételeit; a hátralékok és az adósság miatt a tulajdonosi kört vonják felelősségre, dolgozzák ki a finanszírozás közép és hosszú távú feltételeit és a BKV és a BKK hozza nyilvánosságra az új buszüzemeltetési modell részleteit.

A vezérigazgató válaszul egy levelet adott át a szakszervezetek képviselőinek, amit a tüntetők előtt felolvastak. A vezető azt írta: részletes választ majd a belső kommunikációs csatornán fog adni. Ezt a tömeg fújolása fogadta. A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy nyitott a véleményekre. A mondatot a tüntetők nevetése kísérte.

A levél felolvasása után az egyik szakszervezeti vezető elmondta: megvédik a kollektív szerződést. Ha pedig február 22-ig nem sikerül eredményt elérni, akkor aznapra felvonulást és demonstrációt szerveznek, és petíciójukat a Városházán és a Parlamentben fogják leadni. Ha ez sem vezet eredményre, akkor márciusban sztrájkba kezdenek.

A beszéd elhangzása után a tömeg oszlani kezdett.

Várszegi Gyula, a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a dolgozók és a menedzsment érdeke ugyanaz, jelesül, hogy tovább tudjanak működni. Ha ez nem megy, akkor nem lesznek munkahelyek, és nem lesz értelme sztrájkolni sem. Márciusig elfogy a pénz. Ha nem kap a cég pluszfinanszírozást, akkor nem tudják a működést tovább biztosítani. Utalt arra, hogy az új sztrájktörvény szerint folyamatosan, legalább 66 százalékos szolgáltatást kell biztosítaniuk, ezért úgy véli, hogy nem lenne megrendítő csapás egy sztrájk sem. Többször is hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti vezetők szerinte a jövedelmüket és a kollektív szerződésben foglalt szakszervezeti juttatásokat féltik igazán. Hozzátette: ő maga a pénzügyi helyzet miatt nem vett fel fizetést.

Végül kijelentette: nem ír alá olyan közszolgálati szerződést, ami nem biztosítja a kellő finanszírozást.

Az Hír24 azon kérdésére, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy a BKV-t magára hagyják a bajban és leáll a szolgáltatás, az elnök-vezérigazgató határozott nemmel felelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik