Belföld

Nem tetszik az alaptanterv Pokorninak

Pokorni Zoltán szerint aggályos, hogy a szakképzés idejét négyről három évre rövidíti le a Nemzeti Alaptanterv (NAT), ráadásul drasztikusan csökken a közismereti órák száma.

Bírálta a Nemzeti Alaptantervet Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke egy balassagyarmati pedagógiai konferencián. A politikus a rendezvény elején hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év vitáit nem szeretné folytatni. Ugyanakkor az új alaptanterv egyik komoly problémájának nevezte a szakképzést, mivel az eddig négyéves szakmunkásképzést hároméves váltja fel jövő szeptembertől.

Mint mondta, azt támogatja, hogy a tanműhelyből minél gyorsabban kerüljenek a gyerekek a ténylegesen működő cégekhez gyakorlatra, de aggályosnak tartja a képzés lerövidülését és azt, hogy radiálisan csökken a közismereti órák száma. Számításai szerint ezekből legfeljebb heti négy-öt lesz, beleértve a testnevelést is.

Pokorni Zoltán szerint félő, hogy nagyon szűk, betanítás jellegű lesz így a szakképzés. Egy adott munkahelyre tanítják majd be a gyerekeket, akik más állás vállalására nem is lesznek képesek. Hozzátette: igaz, hogy Németországban is hároméves a szakmunkásképzés, de ott kilencéves az általános iskola, és egy évben nem 611 közismereti óra van, hanem 900.

Az állami kézbe kerülő iskolafenntartásról a politikus azt mondta: szerinte a döntés “túlzó”, de mellette szól, hogy nemzetközi mérések szerint a magyar oktatási rendszer nem képes ellensúlyozni a gyerekek otthoni szociális, kulturális hátrányait. Ennek egyik oka szerinte a fenntartásban kereshető. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: “van olyan méret, ami alatt” egy önkormányzat nem tudja kezelni a felmerülő problémákat, mert pénze, szakértelme, mozgástere sincs.

Az állam 2013 januárjáig veszi át az önkormányzati általános és középiskolákat. Az állami normatív támogatás összege most 440 milliárd forint, az önkormányzatok ehhez 500 milliárdot tesznek hozzá – mondta az elnök.

Ha az állam magához húzta a feladatokat, magához fogja húzni a forrásokat is. Vagyis az önkormányzati adók (gépjárműadó, iparűzési adó) egy része az államhoz kerül – ismertette Pokorni. Szerinte “messziről nézve ez méltányos dolog”, mert az állam a nagyoktól elveszi és a kicsiknek adja, “a baj csak az, hogy ahonnan kihúzza ezt a pénzt, ott aránylag gyorsan megjelenik a minőségromlás (…), ahova pedig odateszi, ott lassan épül fel a minőség, évek alatt.”

Ezért az a cél, hogy ne egyszerűen a meglevő pénzt osszák újra, hanem több pénz kerüljön a rendszerbe – hangsúlyozta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik