Belföld

A kalocsai érsek bepöccent Lázárra

"Nem hagyjuk, hogy elitista, bigott katolikus oktatás szerveződjék közpénzből." - mondta Lázár János nemrégiben a Hír24-nek. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek zokon vette a politikus véleményét.

Kapcsolódó cikkek

A szópárbajt az az interjú váltotta ki, amelyet Lázár az év elején adott a 24.hu-nak. Az oktatásról úgy vélte, drasztikusan csökkenteni kell az integrációt akadályozó tényezőket, egyebek mellett azzal, hogy az egyházi iskolák ne válogathassanak a gyerekek közt.

Bábel interjúban reagált erre az okfejtésre. Ebben megdöbbenését fejezi ki Lázár „durva és felületes kritikája” miatt. Méltatlannak, igazságtalannak és bizonyos értelemben cinikusnak minősítette a frakcióvezető álláspontját. A közpénzeket – mondta – „legalább annyira a katolikus gyerekek szülei adják, mint a politikusok”. Az egyház iskoláiban bizonyos követelményeknek eleget kell tenni ugyan, de megkülönböztetés nincs. Az érsek szerint „kimutatott tény”, hogy a katolikus intézményekben „legalább annyi hátrányos helyzetű gyerek van, mint más iskolákban”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik