Belföld

Utcára velük?

Laska Szeréna beteg édesanyjával él egy XV. kerületi önkormányzati lakásban, ahonnét most menniük kell. Csakhogy nincs hová. Haladék márciusig.

Laska Szeréna negyvenes éveiben járó nő. Beteg édesanyjával él egy XV. kerületi önkormányzati lakásban, ahonnént, mint kiderült a minap, költözniük kell. Az ok: lejárt a bérleti szerződésük.

„Villámcsapásként ért a hír. A csütörtökön kapott határozat szerint jövő keddig el kell hagynunk a szoba-konyhás lakást, különben kilakoltatnak” – mondja Laska Szeréna a Hír24-nek.

A nő a születése óta lakik a kerületben, saját önkormányzati bérlakást – tizenöt év próbálkozás után – tavaly kapott édesanyjával, Juli nénivel méltányosságból, szociális alapon. Szakmája szűcs, jelenleg munkanélküli, összes bevétele a havi 22800 forint bérpótló juttatás. Özvegy édesanyja egyedül nevelte fel három gyerekét, ma túl van a hetvenen és két szívinfarktuson.

“Mindig fizettük a számlákat, óvtuk a lakást, mégsem kaptunk lehetőséget a szerződéshosszabbításra. Indok nincs, hiszen az önkormányzat és a lakás kezelője a Palota Holding Zrt. nem köteles megmagyarázni a döntést – így Laska Szeréna. – Nincs hova mennünk. Naponta egyszer eszem, hogy spóroljak. Becsületesen élek. Miért nem segítenek tovább?”

Albérletre biztosan nem jut majd, de még csak a kaucióra sem. A lány testvéreihez sem menhetnek, hiszen azzal “az ő lakhatásukat veszélyeztetnénk”.

Haladék

Laskáék 2010 októberében kötöttek határozott időre szóló szerződést az önkormányzattal, ami 2011. novemberében lejárt. Szeréna már tavaly nyáron is próbálkozott meggyőzni a hivatalt, hadd maradhassanak. Eredménytelenül – a november eleji testületi ülésen elutasították a kérelmet. Apró szerencse, hogy a határozatot csak december közepén kapták kézhez. „Így legalább a kilakoltatási moratórium védelmet nyújtott egy darabig.”

Most csütörtökön próbált némi haladékot elérni, de semmivel sem kecsegtették. Ehhez képest másnap azzal hívták fel a kerületi vagyonkezelőtől, hogy tekintse tárgytalannak a határozatot, ugyanis tévesen postázták. A kötelező kiköltözés új határideje: március. Szeréna azt állítja, több ismerőse járt hozzá hasonlóan az elmúlt napokban. (Keressük a vagyonkezelő Palota Holding Zrt-t, de egyelőre nem értük el egyik vezetőjüket sem.)

A család egyetlen reménye, hogy a márciusban elvileg újra kiírandó pályázaton kaphatnak másik bérlakást. Azt sem bánják, ha nem méltányossági alapon, hanem költségtérítés ellenében, csak legyen fedél a fejük felett. ”Szeretnénk megúszni a hajléktalanságot” – mondja Laska Szeréna, akit a Város Mindenkié csoport is segít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik