Belföld

“Te gyáva, hazug tetű!” – a Parlamenthez ért az éhségmenet

A résztvevők közül többen felszólaltak, és a kormány politikáját bírálták. A beszédeket többször félbeszakították az "Orbán, takarodj!" rigmusok.

Február 13-ára, az Országgyűlés nyitó ülésére ért a Kossuth térre az a civilek által kezdeményezett éhségmenet, amely egy héttel ezelőtt indult Miskolcról Budapestre. Délután négy óra körül az Alkotmány utca sarkán civil szervezetek illetve az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja és országos elnöksége, köztük Mesterházy Attila elnök, Veres János volt pénzügyminiszter, Horváth Csaba és Lendvai Ildikó szocialista politikusok várták a demonstrálókat.

Február 6-án mintegy félszázan vágtak neki a csaknem kétszáz kilométeres távnak gyalog a mínuszokban, az Országházhoz már megközelítőleg 200-an érkeztek. Az éhségmenet résztvevőit a Kossuth térre tartó maratoni séta utolsó pihenőhelyén, az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti Központi Irodájánál Kukorelly Endre, országgyűlési képviselő és Hankó János, az Országos Választmány tagja kávéval, teával és szendviccsel kínálták meg.

A szervezők azért választották a Parlamentet végállomásnak, mert azt remélték, ott biztosan találkozhatnak a borsodi térség országgyűlési képviselőivel és végre talán meghallgatják őket. Állításuk szerint az elmúlt másfél évben mindössze kétszer sikerült beszélniük a megválasztott képviselőikkel.


A képre kattintva galéria nyílik a miskolci indulásról és a budapesti érkezésről!
Fotó: Neményi Márton

Az Alkotmány utcában felállított színpadon a tüntetők egyebek között munkát, kenyeret követeltek, mert mint a menetet szervező Tóth Imre Miklós munkanélküli olvasztár a héten már többször kijelentette, nem segélyen akarnak tengődni, hanem dolgoznának. Nem bűnözők, csak Kelet-Magyarországon élők, akikről lemondott az Orbán-kormány, majd felemelte azt a hólapátot, amivel állítása szerint meg akarták alázni Mezőkövesden.

„Azért jöttünk, mert szeretnénk visszakapni a becsületünket, a megélhetésünket, a tisztességünket, amit elvettek tőlünk. Ezzel a lapáttal akartak megalázni, de én szembenéztem a fenevaddal, amelyik engem el akart taposni, és úgy gondolom, hogy én tapostam el őt. 2010-ben Orbán belehazudott a pofánkba. Én nem félek belenézni a szemébe és megmondani neki, hogy: te gyáva, hazug tetű! Három hetet kap, hogy eldöntse, merre, hogyan tovább. Utána újra visszajövünk ide!” – mondta Tóth Imre, akit nem sokkal később a szocialista Nyakó István követett a színpadon.

„Mezőkövesden nem csak ezeket az embereket akarták megalázni, hanem mindannyiótokat. Beletörölték a bakancsukat az egyszerű melósba, munkásba. Szégyelljék magukat! Szabadság, igazságosság, szolidaritás és munkát, kenyeret Magyarország minden polgárának!” – üzente a tömegnek a politikus.

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke beszédében vérforraló cinizmusnak nevezte mindazt, amit a kormány az elmúlt két évben a kispénzűekkel szemben tett. Idézett Orbán Viktor egy korábbi beszédéből, amelyben a jelenlegi miniszterelnök azt mondta, hogy a mindenkori kormányt le lehet váltani, ha nem a nép érdekében cselekszik. Gúr Nándor – egyetértve ezekkel a szavakkal – úgy fogalmazott, hogy közeleg az idő.

A menetelők bemutattak egy fényképet is, amelyet saját magukról készítettek a 90-es kilométerkőnél, és amelyet elküldtek Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek 90. születésnapja alkalmából.

A demonstráció kevéssel öt óra előtt véget ért, rendbontás nem történt.

Az MSZP elnöke a tüntetés után az MTI-nek elmondta, hogy a szocialisták minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely a valódi problémák megoldására hívja fel a figyelmet. Mesterházy Attila hozzátette: a következő hónapokban az ellenzéki párt is sok kezdeményezéssel fog előállni. Az MSZP elnöke szerint Orbán Viktornak ki kellett volna állnia a demonstrálók elé, és a helyszínen kellett volna meggyőznie őket arról, hogy jobb körülmények között élnek, mint a kormányváltás előtt.

KDNP: a szocialistáknak nem volt fontos a szegénységben élők sorsa

A KDNP szerint amikor lehetőségük lett volna, akkor a szocialisták számára nem volt fontos a szegénységben élők sorsa, a szegénységi kockázatok felszámolása, mivel a közpénzek eldorbézolásával voltak elfoglalva.

Stágel Bence és Sáringer- Kenyeres Tamás kereszténydemokrata országgyűlési képviselő az MTI-hez hétfőn, az “éhségmenetre” reagáló közleményükben kiemelték: a KDNP megítélése szerint a Miskolcról elindult, civilnek mondott “éhségmenet” mögött valójában a hitelességi válsággal küszködő MSZP áll. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a menetben szocialista politikusok is részt vesznek. “Csak sajnálni tudjuk azokat a megtévesztett szegény sorsú embereket, akiket az MSZP pártpolitikai célokra használ fel” – olvasható a kommünikében.

A kisebbik kormánypárt szerint az MSZP részéről ígéret mindig is létezett, hogy mindent megtesznek a szegénység ellen, azonban döntéshozói helyzetben ígéreteiket tett soha nem követte.

Előzmény

A szervezők korábban elmondták, akciójukkal három dolgot szeretnének elérni: „munkát, kenyeret és a megélhetéshez elég bért”. Mostanra ugyanis a reményükkel együtt a türelmük is elfogyott, és így akarják felhívni a parlamenti döntéshozók figyelmét a hétköznapok gondjaira.

„Mi a hétköznapokban látjuk, tapasztaljuk, hogy az élet egyre keservesebb az egyszerű emberek számára. Kistelepülési polgármesterként, munkásként vagy munkanélküliként azt látjuk, hogy a minket körülvevő világ teljesen más, mint amit a tévében látunk. Sokkal rosszabb! Fűteni, enni kéne, de nincs munka, nincs pénz. A tartalékok a reménnyel együtt elfogytak, pedig még csak az év elején járunk. Azok is szenvednek, akiknek még van állásuk. A pénzük kevesebb, az árak nőnek. Elég volt!” – írták felhívásukban.

A menetben haladt Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere Takács László és Vécsi István, illetve civilek, munkanélküliek, szimpatizánsok.

A kezdeményezés elindítói akciójuk során másokat is csatlakozásra buzdítottak: a többi közt Pécsről, Ózdról, Gödöllőről, Budapestről igen sokan társultak a gyaloglókhoz, akik naponta 20-30 kilométert tettek meg. Sőt, Gina, egy zsemle színű pitbull is a demonstrálókkal tartott. A menet résztvevői útközben MSZP-irodákban, kollégiumokban, tornatermekben töltötték az éjszakát, ahol meleg étellel várták őket. Később a Demokratikus Koalíció, a Lehet Más a Politika két szóvivője, a Nagy Navarro Balázs által vezetett Tiszta Kezek Mozgalom, az Egymillióan a demokráciáért és a Szolidaritás Mozgalom tagjai is csatlakoztak a Munkát, kenyeret!-menethez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik