Belföld

Nem kell a pénz az államtitkárnak

Akció a Parlamentben! Gúr képviselő negyvenhétezer forintot tett Cséfalvay államtitkár asztalára, mondván, éljen meg ennyiből. Mi lesz a lével?

Dzsekiben szólalt fel az Országgyűlés hétfői ülésén a szocialista Gúr Nándor, miután részt vett a Miskolcról induló és ma délután Budapestre érkezett “munkát, kenyeret menetben”. Az MSZP-s képviselő kijelentette: négymillió ember él a létmimimum alatt, a munkanélküliség mit sem csökkent, a szociális biztonságot a sárba tiporta a kormány.

“Európában a legvisszafogottabb támogatást adja a munkanélkülieknek a kormány, eközben a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma csökken – mondta Gúr Nándor. Majd így folytatta: “Önök azt a kicsiny világot sem látják, ami körül vesz minket, Matolcsy György azt mondta negyvenhétezer forintból meg lehet élni, én leteszek ennyit a miniszter úr asztalára, hogy meg lehet-e, kössenek egyezséget és próbálják meg.”

Az MSZP-s képviselő ezt követően odavitte a jelzett összeget a Matolcsy helyett válaszoló Cséfalvay Zoltán államtitkárnak.

Cséfalvay úgy reagált: főnöke nem azt állította, hogy negyvenhétezer forintból meg lehet élni, hanem azt, ez az összeg a szerény megélhetés felé vezeti mindazokat, akik mostanáig segélyből próbáltak megélni. Hozzátette: reméli, eljön az a kor, amikor minden pénzmozgás követhetően, számlán fog történni, és nem lesz olyan, hogy Gúr gesztusához hasonlóan zsebből zsebbe adnak pénzt.

Német maki

Cséfalvay nem ért hozzá az előtte heverő bankjegyekhez. Portálunk Parnó Lászlótól, a terembiztosi szolgálat vezetőjétől tudja, hogy amennyiben az államtitkár egészen a várhatóan hétfő éjfélig tartó ülés végéig ellenáll a kísértésnek, akkor a takarításnál a szolgálat a pénzt borítékba teszi, majd a “feltalálási helynek megfelelően” postázza azt Cséfalvaynak… Jaj, mire idáig jutottunk a cikkben, az államtitkár felkérte a teremszolgákat, vigyék előle a negyvenhétezer forintot, s juttassák azt vissza a szocialista frakcióhoz.


47000 forint, Cséfalvay  Zoltán és Hende Csaba
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

De ez a közjáték nem szegi kedvünket abban, hogy leírjuk, amit  kiderítettünk: a képviselők főként belépőkártyájukat, kulcscsomójukat, olykor esernyőjüket, órájukat, brifkójukat felejtik a patkóban. A legutóbbi fogás december harmincadikán realizálódott, akkor egy pénztárca maradt a padon, a jelenlegi negyvenhétezer háromszorosával, százharmincözezer forinttal. Hogy ki volt a szórakozott, arról Parnó úr nem adhatott tájékoztatást.

A legnagyobb pakk a kilencvenes évek elején felejtődött a Házban, akkor egy konferencia után négyezer dollár és hétezer német márka lapult egy nagyköveti táskában.

Korábban megmutattuk, hogy élhetne a Matolcsy miniszter úr havi 47 ezer forintból. Ha érdekli, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik