Belföld

Van fűtés, visszaköltöztek a lakók

Újra van fűtés, hétfőn visszaköltözhettek a lakók abba a 78 lakásos szombathelyi társasházba, amelyet a lakók többsége még január 28-án kényszerült elhagyni, mert az épületben szivárgás miatt elzárták a gázt.

A helyi védelmi bizottság hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be: a bizottság munkája véget ért, további szervezett védekezésre nincs szükség. Puskás Tivadar, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere, a védelmi bizottság vezetője kiemelte: az elsődleges feladat a gyors beavatkozás, az emberi életek megóvása volt, hiszen a gázszolgáltatás kényszerű leállításával a fűtés és a melegvíz szolgáltatás is megszűnt a lakásokban, a rendkívül hideg időjárás miatt pedig csak azokban a lakásokban maradhattak a lakók, amelyekben valamilyen alternatív módon fűteni tudtak.

Negyvenegy lakásból 82 ember a rokonoknál vészelte át azt az időt, amíg a ház gázvezetékének cseréje tartott, kilenc lakásból az önkormányzat által felkínált szükséglakásokba költöztek ki a lakók, a többi lakásban pedig változó számban benn töltötték az éjszakákat, elektromos berendezésekkel fűtöttek.

Homolya Tibor, a társasház közös képviselője a sajtótájékoztatón, kérdésére válaszolva elmondta: 19 lakásban továbbra sincs főzési lehetőség, 24 lakásban pedig nem lehet a korábbi gázkészülékekkel meleg vizet előállítani, azok használata ugyanis nem biztonságos. A készülékeket a szolgáltató a gáz visszakötése előtt leplombálta, a berendezések cseréjét a lakások tulajdonosainak kell megrendelniük és kifizetniük – tette hozzá.

Közlése szerint hasonlóképp jártak el tíz, a fürdőszobák fűtésére használt fali gázmelegítővel is. A leplombált készülékek valószínűleg csak elektromos berendezésekkel helyettesíthetőek, csakhogy azok üzemeltetését a ház elektromos hálózata felújítás nélkül nem bírná el. A közös képviselő elmondta, hogy a felújításról a ház tulajdonosi közgyűlésének kell döntenie, de szerinte nagyon nehéz lesz a döntés, hiszen a ház lakásainak csak egyharmadát érinti a probléma, a felújítás 15-18 millió forintos költségét viszont az egész lakóközösségnek kellene vállalnia úgy, hogy a gázvezetékek felújítása miatt is 10 millió forintos hitel felvételére van szükség.

Puskás Tivadar elmondta: az önkormányzat kilenc lakás tulajdonosaként szakértővel megvizsgáltatja, hogy a házon korábban elvégzett hőszigetelés és ablakcserék után a lakásokban lévő gázkészülékek üzemeltetése megfelel-e az előírásoknak. Természetesen nemcsak a Szűrcsapó utca 24-es számú háznál kell megejteni ilyen vizsgálatot, hanem valamennyi, a már említett szigetelésen és nyílászáró cserén átesett, gázfűtéses önkormányzati tulajdonú bérlakásnál is mondta a polgármester. Ezért – a védelmi bizottság hétfői, utolsó ülésén elhangzott javaslatot elfogadva – a szombathelyi közgyűlés még februárban napirendjére tűzi ezt a kérdést és felhívással fordul azon szombathelyi lakástulajdonosok felé is, akik hasonló lakásokkal rendelkeznek, hogy a gázkészülékek felülvizsgálatát saját biztonságuk érdekében tegyék meg.

Puskás Tivadar, aki a polgármesterség mellett a város egyik országgyűlési képviselője is, rámutatott: valószínűleg országos problémáról van szó, ráadásul a jelenleg hatályban lévő gáztörvény – ellentétben a korábbival – nem teszi kötelezővé az ötévenkénti felülvizsgálatot, így valószínűleg törvénymódosításra is szükség lesz.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.