Belföld

Beteg a rendszer

Tavaly 1.200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást.

Tavaly 1.200 orvos kért külföldi munkavállaláshoz igazolást – írja a Magyar Hírlap szombati számában az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal friss statisztikájára hivatkozva. A kérelmezők nagy többsége frissen végzett, harmincévesnél fiatalabb volt. A lap szerint – noha az életkor előrehaladtával csökken a migrációs hajlandóság – az ötven év felettiek közül is több mint százan adtak be kérelmet. Az adatok szerint nagyjából fele-fele volt a csak általános orvosdoktori oklevéllel rendelkezők és a szakorvosok aránya, utóbbiak közül főleg a belgyógyászok és a háziorvosok száma kiugró.

Papp Magor rezidenselnök a kisebb létszámmal megjelenő, ám itthon is “hiánycikknek” számító aneszteziológus és intenzív terápiás, valamint a neurológus szakemberek távozását tartja drámainak. Mint mondta, ezekre a szakmákra amúgy is nagyon kevés fiatal specializálódik. “Az adatok azt mutatják, hogy sajnos tavaly sem lehetett csökkenteni az elvándorlást, sőt az valamelyest növekedett is az előző évhez képest, vagyis megalapozottan kongatjuk a vészharangot” – mondta. Szerinte a folyamat hatékony beavatkozás nélkül nem áll meg, nem lesz itthoni utánpótlás, hiszen egy orvosi egyetemi évfolyam másfélszerese vándorolt el tavaly.

Mint tegnap megírtuk: összeomolhat az ügyeleti a rendszer, ha az orvosok beváltják fenyegetésüket, és márciustól nem vállalnak túlmunkát. Az alapellátó orvosok „ügyét” egyelőre biztosan nem tudják rendezni. Azaz a háziorvosok kimaradnak az egészségügyi dolgozóknak ígért béremelésből. Szövetségük elnöke ezért szintén a túlmunka megtagadására buzdít. Ha nem lesz alku a kormány és az alapellátók között, úgy csaknem 30 ezer egészségügyi szakember marad ki az ágazati bérfelzárkóztatásból, akiknek a megélhetés és a praxisok fenntartása már így is komoly problémát jelent – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik