Belföld

Az orvosok kétharmada menni akar

A veszprém megyei kórházban az orvosok kétharmada letétbe helyezte felmondó nyilatkozatát.

Nem csak a pályakezdő rezidensek helyezik ügyvédi letétbe felmondó nyilatkozataikat, hanem szakorvosjelöltek, szakorvosok, adjunktusok, főorvosok is- adta hírül a Veszprémi Napló online oldalán, szerdán

Erről a Magyar Orvosok Szövetsége Veszprém megyei alapszervezetének elnöke nyilatkozott a lapnak. Dr. Dénes Tamás a megyei kórházban általános sebész szakorvosjelölt, öt éve dolgozik már az egyetem elvégzése után és a nettó bére 85 ezer forint. A Magyar Orvosok Szövetsége kezdetektől támogatta a rezidensek törekvéseit, tagjaik aktívan részt vettek a felmondó nyilatkozatok gyűjtésében. Ez nem csak Veszprémben történt így, Dénes Tamás információi szerint az egész országban ez a jellemző helyzet. Ennek ellenére még mindig nem eléggé köztudott, hogy nem csak a rezidensek helyezik ügyvédi letétbe a felmondó nyilatkozataikat. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak a fiatalok “megszokott elégedetlensége”, hanem a szakma széles körében a tapasztalt kollégák álláspontját és támogatását kifejező akció.

A tiltakozók azt kérik, a rezidensek nettó bére érje el a 200 ezer forintot, a szakorvosoké pedig a 300 ezret. Ezt akár több lépcsőben is megoldhatják, de arra mindenképpen törvényi garanciát követelnek, hogy az általuk kért összeget még ebben a kormányzati ciklusban érjék el. Dénes Tamástól a Veszprémi Napló megtudta, a Csolnoky Ferenc megyei kórházban az orvosok kétharmada helyezte letétbe a felmondó nyilatkozatát. Az alapszakban (belgyógyászat, sebészet, aneszteziológia) az arány még magasabb, akad, ahol száz százalék, másutt 85-90, de a kétharmadot mindenütt eléri.

Megerősítette a dr. Rácz Jenő főigazgató  által a Naplónak korábban elmondottakat, hogy az előírt túlmunka mellett az önként vállalt túlmunka végzéséről is megállapodtak, mivel ezért pluszbérezést, 200 százalékos ügyeleti díjat kapnak.

Ha a vezetés ehhez a megállapodáshoz tartja magát, az orvosok is elvégzik a túlmunkát – közölte a szövetség elnöke.

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lesznek január 1., illetve március 1. után annak, hogy a veszprém megyei kórház orvosainak kétharmada letétbe helyezte felmondó nyilatkozatát,  dr. Dénes Tamás nem kívánt nyilatkozni, szerinte ez a kötelezettség a kórház vezetőjét és a fenntartót terheli.

A székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházban arról nincs adat, hogy hányan csatlakoznak a rezidensek kezdeményezéséhez- tudta meg a Fehérvár24 Csernavölgyi Istvántól, az intézmény főigazgatójától. Mint a főigazgató mondta, az intézmény 2500 dolgozója között száznál több a rezidens és a fiatal szakorvos.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik