Belföld

Az orvosok kétharmada menni akar

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2011. 12. 21. 17:55

A veszprém megyei kórházban az orvosok kétharmada letétbe helyezte felmondó nyilatkozatát.

Nem csak a pályakezdő rezidensek helyezik ügyvédi letétbe felmondó nyilatkozataikat, hanem szakorvosjelöltek, szakorvosok, adjunktusok, főorvosok is- adta hírül a Veszprémi Napló online oldalán, szerdán

Erről a Magyar Orvosok Szövetsége Veszprém megyei alapszervezetének elnöke nyilatkozott a lapnak. Dr. Dénes Tamás a megyei kórházban általános sebész szakorvosjelölt, öt éve dolgozik már az egyetem elvégzése után és a nettó bére 85 ezer forint. A Magyar Orvosok Szövetsége kezdetektől támogatta a rezidensek törekvéseit, tagjaik aktívan részt vettek a felmondó nyilatkozatok gyűjtésében. Ez nem csak Veszprémben történt így, Dénes Tamás információi szerint az egész országban ez a jellemző helyzet. Ennek ellenére még mindig nem eléggé köztudott, hogy nem csak a rezidensek helyezik ügyvédi letétbe a felmondó nyilatkozataikat. Hangsúlyozta, hogy ez nem csak a fiatalok “megszokott elégedetlensége”, hanem a szakma széles körében a tapasztalt kollégák álláspontját és támogatását kifejező akció.

A tiltakozók azt kérik, a rezidensek nettó bére érje el a 200 ezer forintot, a szakorvosoké pedig a 300 ezret. Ezt akár több lépcsőben is megoldhatják, de arra mindenképpen törvényi garanciát követelnek, hogy az általuk kért összeget még ebben a kormányzati ciklusban érjék el. Dénes Tamástól a Veszprémi Napló megtudta, a Csolnoky Ferenc megyei kórházban az orvosok kétharmada helyezte letétbe a felmondó nyilatkozatát. Az alapszakban (belgyógyászat, sebészet, aneszteziológia) az arány még magasabb, akad, ahol száz százalék, másutt 85-90, de a kétharmadot mindenütt eléri.

Megerősítette a dr. Rácz Jenő főigazgató  által a Naplónak korábban elmondottakat, hogy az előírt túlmunka mellett az önként vállalt túlmunka végzéséről is megállapodtak, mivel ezért pluszbérezést, 200 százalékos ügyeleti díjat kapnak.

Ha a vezetés ehhez a megállapodáshoz tartja magát, az orvosok is elvégzik a túlmunkát – közölte a szövetség elnöke.

Arra a kérdésre, hogy milyen következményei lesznek január 1., illetve március 1. után annak, hogy a veszprém megyei kórház orvosainak kétharmada letétbe helyezte felmondó nyilatkozatát,  dr. Dénes Tamás nem kívánt nyilatkozni, szerinte ez a kötelezettség a kórház vezetőjét és a fenntartót terheli.

A székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórházban arról nincs adat, hogy hányan csatlakoznak a rezidensek kezdeményezéséhez- tudta meg a Fehérvár24 Csernavölgyi Istvántól, az intézmény főigazgatójától. Mint a főigazgató mondta, az intézmény 2500 dolgozója között száznál több a rezidens és a fiatal szakorvos.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.