Belföld

Marad a víz a szombathelyi társasházban

A lakásokban maradókra való tekintettel mégsem zárják el a vizet, és alternatív módon fűteni is tudnak a lakók.

Továbbra is lakásukban maradhatnak azok a lakók Szombathelyen a Szűrcsapó utcában, akik úgy döntöttek, annak ellenére sem hagyják el az otthonaikat, hogy a pénteken észlelt gázszivárgás miatt fűtés nélkül maradt a ház – közölte az MTI-vel hétfőn a katasztrófavédelem.

Kampel Oszkár megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta: a bent maradókra tekintettel mégsem zárja el a szolgáltató a vizet és a lakók alternatív módon, elektromos készülékekkel fűthetik lakásaikat.
Az MTI tudósítójának értesülése szerint az elmúlt éjszakát több mint ötvenen töltötték otthon. A létszámot viszont nem tanácsos tovább emelni, hiszen minél többen térnek vissza a lakásokba és minél többen üzemeltetnek elektromos fűtőberendezéseket, annál kevésbé képes az elöregedett villamos rendszer ellátni a feladatát. Az önkormányzat ezért továbbra is arra kéri az érintetteket, hogy inkább az általuk felkínált lakhatási lehetőségeket vegyék igénybe.

A 78 lakásos tömbházban vasárnap reggel megindult a hiba elhárítása, ám a szakemberek szerint a munka legalább egy hétig tart majd. A házban eközben rendőrök vigyáznak az lakásokban maradt értékekre és személyazonosságának igazolása után csak azt engedik be, aki ott lakik.

A gázszivárgást még pénteken észlelte egy hetedik emeleti lakásban az egyik lakó, aki bejelentést tett a gázművek ügyeletén. Ezt követően a szakemberek nemcsak a lakásban, hanem a ház pincéjében az egyik vezeték “strongjánál” is észlelték a szivárgást, ezért úgy döntöttek, hogy az egész házban elzárják a gázt. Szombatra több mint 170-200 lakó maradt fűtés és meleg víz nélkül.

Ajánlott videó